Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Borås (06/07)


Läsprojekt med Galaxen

I Borås samarbetade Akademibokhandeln och Trandaredsbiblioteket med elever och lärare i Trandaredskolan. Bibliotekarie Eva Aspman berättar.

85 elever i åk 5, Galaxen, har under tiden januari-november 2007 medverkat i läsprojektet. Vi bestämde oss för att lägga lite längre tid och avsluta under barnboksveckan, vecka 46. Eleverna delades in i olika stora grupper beroende på aktivitet.

Vid första träffen med eleverna presenterade vi projektet och berättade om ”En bok åt alla”, varför vi ville vara med och den glädje böcker kan ge. Vid det tillfället fick eleverna sina läsdagböcker i vilka vi ville att de skulle skriva in alla böcker de läste under projekttiden. Till varje klass plockade vi ut en stor mängd böcker, indelade efter olika genrer som relationer, sport, djur, historia, mobbning och spänning. Böckerna skulle eleverna läsa och sedan diskutera vid boksamtalen.

Bibliotekarien var ute i klasserna och bokpratade för att ytterligare inspirera till läsning. Vi ville även att eleverna skulle få en inblick i hur biblioteket köper böcker samt vilka olika slags medier som finns på ett bibliotek men också skillnader mellan olika typer som pocket, kartonage och inbunden bok.

De fick titta i årets bokkataloger och välja ut sin egen topp 5-lista på årets barn- och ungdomsböcker. Vi gjorde en genomgång om ”Barnens bibliotek” så de fick lära sig hur man kan lägga ut egna bokrecensioner, få tips om böcker, läsa om olika författare.

Inför boksamtalet delades eleverna in i 8 grupper beroende på inom vilken genre de läst böcker. Vi samtalade om böckerna de läst utifrån t.ex. miljöer, personer, tid, känslor och vad det är som gör att en bok blir bra. Eleverna fick också samtala två och två, de hade till uppgift att sälja en bok till kompisen, vad skulle de berätta som gjorde att kompisen ville läsa den. De pratade även om hur en framsida ska se ut för att vara säljande.

Alla elever gjorde ett bokhandelsbesök, de åkte till Akademibokhandeln. Claes i bokhandeln berättade om bokhandeln och visade lokalerna och därefter fick eleverna botanisera bland hyllorna.

Inför sommarlovet gick bibliotekarierna ut i alla klasser och bokpratade. De elever som ville kunde anmäla sig till sommarbokklubben och då måste de lästa minst 10 böcker under lovet. Många elever medverkade.

I sin läsdagbok fyllde eleverna in alla böcker de läste under projektet. Alla elever läste minst 20 minuter om dagen. De som ville skrev även in sina recensioner på Barnens bibliotek.

Alla elever fick välja tre böcker, en önskebok och två reservböcker. Det skulle helst vara från 2007 års bokutgivning. Sedan försökte vi uppfylla deras önskningar så att alla elever blev glada för sin egen bok. Avslutningen på projekt var under barnboksveckan. Då blev det fest med saft och tårta samt utdelning av elevens egen valda bok.

Detta var ett mycket lyckat projekt, eleverna läste mycket och lärarna var engagerade. Besöket i bokhandeln var mycket uppskattat, det fanns elever som inte tidigare besökt bokhandeln.