Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Filipstad (06/07)


Harry Potter och co visade vägen

I Filipstad deltog alla sexor i Ferlinskolan och Stålvallaskolan i En bok åt alla.

Sandra Spjuth, barn och ungdomsbibliotekarie vid Filipstads Bergslags bibliotek, och Olof Björner, Bokhandeln i Filipstad berättar:

Ända sedan vi hade vårt läsprojekt Harry Potter och co, där vi fördubblade barnboksutlåningen på tre år, har vi haft ett bra och nära samarbete med ortens bokhandel. Vi tyckte därför det var roligt att vi fick en ny möjlighet att ytterligare fördjupa samarbetet med bokhandeln. Något som var extra roligt var också att vi fick fortsätta att jobba med årskurs sex, som vi har följt under hela Harry Potter projektet.

Projektet startade i januari med att alla sex klasserna fick komma till biblioteket där jag hade bokprat och alla elever fick välja en bok som de skulle skriva en recension om. På träffen fick de också med sig Kulturrådets årliga barnbokskatalog, varifrån de skulle välja sin önskebok. Vi valde att använda oss av den katalogen för att den garanterade en viss kvalitet på bokvalen, samtidigt som den innehåller ett stort spektrum av böcker som möjliggjorde att alla elever skulle hitta något de tyckte om.

Efter sportlovet var det dags för nästa steg, då fick alla klasser besöka bokhandeln och få en inblick i hur en bokhandel fungerar och hur de jobbar. Samtidigt fick alla elever redovisa sina bokval och böckerna beställdes. Det var verkligen roligt att se vad entusiastiska och glada eleverna blev över att de fick välja själva och att de verkligen fick behålla boken! Det har jag också sett som den stora behållningen med det här projektet, att ALLA elever har fått välja sin egen bok, utan inblandning av oss vuxna.

I början av april fick vi besök av Maja Hjertzell, författare och bibliotekarie, vilket uppskattades mycket både av elever och lärare. Innan besöket hade klasserna läst minst en av hennes böcker, och jag har även märkt ett tydligt uppsving i utlån av hennes böcker nu efter att projektet är avslutat.

Avslutningen på projektet skedde på Världsbokdagen den 23 april, då alla klasserna samlades för att få sina önskeböcker. Tidningen var där och gjorde ett reportage, och vinnaren av lästävlingen som hade pågått under hela terminen utsågs. Den klass som hade läst mest under hela projekttiden vann biobiljetter till hela klassen, vilket blev mycket populärt! Vi har även lagt ut flera av elevernas bokrecensioner på bibliotekets och bokhandelns hemsida.

Allt som allt tycker vi att det har varit ett givande projekt, där vi dels har fördjupat vårt samarbete bibliotek-bokhandel, men där vi också spridit läsglädje och möjligheten till att upptäcka böcker på ett lustfyllt sätt. Vi har också gett 120 elever chansen att välja en egen önskebok, vilket vi tycker har varit otroligt givande!