Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Flen


En bokpåse till alla barn på förskolan Vallmon

"Vi är en förskola i Flens kommun med 40 inskrivna barn. Många av barnen har invandrarbakgrund. Vi arbetar alltid med tanke på språkträning med dessa barn. Vi använder oss av språkpåsar, bildschema, flanosagor, docksagor och böcker av alla de slag. Biblioteket besöker vi kontinuerligt och vi besöker även teater en gång per termin. Biblioteket har ställt en boklåda på varje avdelning där barn och föräldrar kan göra hemlån."

Så skrev förskollärare Anneli GustafssonFörskolan Vallmon i sin ansökan, och hon fortsatte: "För att utvidga vårt språkarbete vill vi nu starta ett bokprojekt. Vi vill göra i ordning varsin bokpåse till barnen, med fem böcker i varje påse. En av böckerna skall vara på barnets hemspråk. Påsen skall barnet låna hem och läsa böckerna tillsammans med föräldrar och äldre syskon. På förskolan skall vi ha likadana böcker men alla då på svenska."

Projektet BOKPÅSEN, som genomfördes hösten 2004 - våren 2005 i samarbete med Vallinska bokhandeln och Flens bibliotek, blev mycket uppskattat. Så här beskrivs arbetsgången i den fina slutrapporten (utdrag):

"I början av september åkte vi iväg till bokhandeln för att hämta böcker. Det var mycket böcker att hämta så vi tog en kärra med oss för att få hem böckerna. För projektet har vi iordningställt en sagohörna där vi alltid är när vi jobbar med projektet. Vi arbetar med mindre barngrupper, 4-6 barn i varje grupp.

Vår första bok är Bu och Bä i städtagen av Olof och Lena Landström. Vi läser och pratar dammsugare. Barnen tar sedan hem varsin bok i en bokpåse, och någon äldre person läser eller berättar boken på barnets hemspråk. Aktuella språk på förskolan är svenska, bosniska, somaliska och arabiska. Barnen tar sedan tillbaka boken till förskolan.

Vid andra läsningen av Bu och Bä tar vi fram dammsugaren. Vi provar vad som händer med strumpor som sugs in av dammsugaren. Det är både skrämmande, spännande och roligt när strumpan försvinner i "magen" på dammsugaren. Vid tredje läsningen ritade vi teckningar och spelade memoryspel med bu och Bä. Efter fjärde läsningen gick vi till biblioteket för att se en figurteater med Bu och Bä."

Andra böcker i påsen var Hitta på av Anna-Clara Tidholm, Raska på, Alfons Åberg av Gunilla Bergström och Nalle av Grete Janus och Mogens Hertz.

Det hela avslutades med fest på Förskolans dag. Varje barn fick en bokpåse av Pippi Långstrump. Idag har många av barnen bokpåsen som en kär vän som får följa med till förskolan och hem igen varje dag. Och arbetet på förskolan Vallmon med böcker, läsning och språk fortsätter …