Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Göteborg, Tuve (07/08)


Deckarfrossa i Tuve

I Tångenskolan i stadsdelen Tuve i Göteborg avlöser de olika läsprojekten varandra. Den här gången ordnade skolbibliotekarien Marianne Engström med "deckarfrossa" för åk fyra och fem. Projektet blev en del i EN BOK ÅT ALLA, i samarbete med Berit Lundell, Tuve bibliotek och Irja Andreasson, Bokia, Backaplan.

Marianne Engström rapporterar:

"Vårterminen 2007 började vi med att skolbibliotekarien presenterade några deckare för eleverna i årskurs fyra. De valde en av dem och vi skickade efter gruppuppsättningar från skolbibliotekscentralen.

Eleverna läste tyst ca en tredjedel av boken och kom sedan till skolbiblioteket och diskuterade tillsammans med skolbibliotekarien. Därefter läste de en tredjedel till och samtalade gruppvis med sin klasslärare, och till sist slutet av boken och drog slutsatser om vad en deckare innehåller.

Tuve bibliotek presenterade sedan barnbibliotekarien tillsammans med skolbibliotekarien massor av deckare som eleverna fick bläddra i och fråga om. De fick fylla i en ”önskelapp” med ett förstaval och en reservbok.

Efter några veckor åkte eleverna klassvis med sin lärare och skolbibliotekarien till Wettergrens, Bokia, på Backaplan. Där fick de en trevlig genomgång av arbetet i bokhandeln och fick möjlighet att ställa frågor. Eleverna var mycket nyfikna och undrade bla. hur många böcker som fanns i bokhandeln, vilka favoritförfattare de anställda hade, varför de kom på att jobba där och mycket mer.

Efter frågestunden var det fritt att gå runt en stund i bokhandeln och därefter överlämnades ”önskeböckerna”.

Eleverna läste sina böcker över sommaren, eller i början på hösten och skrev i skolan en recension. De bands ihop och överlämnades till bokhandeln. Där hängde man dem väl synliga för alla att läsa och få tips inför bokinköp. Det var mycket uppskattat.

Av bokhandeln fick vi ”gamla” plastomslag som vi satte på böckerna, när de var utlästa. Därefter lades böckerna i en låda och eleverna kunde läsa varandras böcker. Under hösten skrev sedan eleverna var sin egen deckare.

Eleverna i år fyra fick en ”deckarpresentation” av skolbibliotekarien och valde sin ”önskebok” under september. De fick också komma till Wettergrens och få sina böcker.

Fyrorna gjorde precis som femmorna; läste böckerna, skrev recensioner och läste varandras böcker.

I januari hade vi utställning på Tuve bibliotek. Vi ställde ut recensioner och de nyskriva deckarna. Alla elever kunde också gå en tipsrunda med deckarfrågor. Bokpris i form av deckare delades ut senare på terminen. Varje klass fick komma på ”vernissage”. Barnbibliotekarien hälsade välkomna, visade utställningen och bjöd på saft och salta pinnar. Det blev en högtidlig avslutning på ett långt deckararbete."