Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Hällefors


Läskunnighet - en demokratifråga

I ett reportage i Bergslagsposten den 16 mars 2005 berättar Birgitta Skoglund om klass 3A på Kronhagsskolan i Hällefors, som i samlad tropp besökte bibliotek och bokhandel. Klassen ingår i EN BOK ÅT ALLA tillsammans med alla andra treor i Hällefors kommun.

Bibliotekets barnbibliotekarie hade tidigare varit ute i skolorna och bokpratat. "Läsningen ska vara något lustfyllt och roligt" säger barnbibliotekarie Pernilla Tyrfors. "Men allra viktigast är att här öppnar sig en helt ny värld. Läsaren får chans att träffa andra människor, kulturer och få upplevelser plus möjlighet att känna empati."

Inför bokhandelsbesöket hade varje elev fått välja sin egen önskebok och förväntan var stor inför besöket i Hällefors Bokhandel. Birgitta Skoglund på Bergslagsposten fortsätter: "Snabbt nappade var och en åt sig sin egen bok och började ivrigt bläddra. Det var ännu tidigt på morgonen, dörrarna var låsta och barnen slog sig spontant ner i små grupper på golvet för att läsa."

- Jag har valt "Tubbe och mästerfilmaren", säger Annie Chailom. Helst läser jag spökhistorier. Böcker ska vara kul och spännande.

- Jag gillar att läsa om djur, säger Lina Skogh och bläddra i "Djurakuten nästa".

"Läsandet blir i slutändan en demokratisk fråga och projektet ger barnen en språkskjuts", summerar Birgitta Skoglund, som också tagit bilden från bokhandelsbesöket.