Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Kopparberg (09)


Löa friskola firar 100 år med läsning och författarbesök

Löa friskola i Kopparberg fyllde 100 år vid terminsstarten 2009. Då passade det bra med ett projekt inom ramen för EN BOK ÅT ALLA. Hela skolan med sju klasser deltog och samarbetade med Frödins Bokhandel och Lindesbergs bibliotek.

Från Susanne Lundell-Stridh, rektor på Löa friskola, kommer en fin rapport:

- Vi påbörjade projektet i samband med terminsstarten. Lärarna har haft mycket högläsning för eleverna och utifrån det startat diskussioner om rätt och fel, likheter och skillnader, ords betydelser och mycket annat. Högläsningen har även kopplats till skolans hundraårsfirande. Många av lärarna valde då att läsa böcker av Astrid Lindgren och Elsa Beskow med flera. I samband med det tittade även vissa klasser på delar av några filmer som är baserade på Astrid Lindgrens böcker. När de tittade på Rasmus på luffen utbrast helt plötsligt flera i klassen: ”Det var ju det här du läste om i boken fröken”. De hade inte tidigare reflekterat över att filmen faktiskt var baserad på en bok.

Bokbussen från Lindesbergs bibliotek har varit till stor hjälp. De har gjort i ordning boklådor och gett lärarna många tips på böcker. Lärarna har varje vecka haft introduktion av böcker, läst ur böcker och pratat om böcker. Det har ökat intresset för att läsa. Många av eleverna har velat läsa någon av de böckerna som läraren har presenterat.

Eleverna har läst som aldrig förr! Det har vuxit fram ”bokträd” i klassrummen. För varje bok eleverna läst ut har de fått sätta upp ett löv i trädet. De valde att ta en kopia på framsidan på varje bok de läst. De flesta av böckerna har förskolläraren läst högt.

Från skolår 2 och uppåt har eleverna även skrivit bokrecensioner. De som har velat har fått läsa upp recensionerna för klassen. Några lärare har valt att läsa upp recensionerna och andra lärare har valt att sätta upp dem i klassrummet för allmän beskådan.

Alla elever köpte dock inte idén med ”bokträdet”. När läraren fick kommentarer som: ”Om jag läser en bok, måste jag göra ett sådant där bokblad och löv då?” kände läraren att hon var tvungen att tänka om. Hon fick då ett tips av en annan lärare på en annan skola att använda ”bokslanten” istället. För varje sida eleverna läste skulle de få stoppa en leksakskrona i en glasburk, efter att de återberättat boken för läraren. Denna idé köpte eleverna rakt av. Då fick läraren istället kommentarer som: ”Kan vi inte få läsa så där för pengar?” Med hjälp av denna metod fick läraren in mycket matematik i bokprojektet också. Pengarna växlades till sedlar och efter 3 pass om ca 30 minuter hade klassen läst över 2000 sidor.

Skolår 2 har varit på studiebesök på det stora biblioteket i Lindesberg och lånat böcker. Personalen ställde upp till 100 % och gav förslag på böcker samt hjälpte eleverna att hitta böcker. Besöket var mycket uppskattat! Det var meningen att de andra klasserna också skulle göra studiebesök dit, men de valde i stället att utnyttja bokbussen.

Tanken var att vårt projekt skulle avslutas med ett öppethus. Det blev lite ändrade planer, eftersom vår skola fyllde 100 år nu vid terminsstarten. Vi valde därför att ha ett öppet hus i mitten av projektet. Det blev ett kombinerat öppethus för att fira skolan, visa upp arbeten som eleverna gjort med anledning av skolans 100 års jubilerande och för att visa upp vårt bokprojekt.

Projektets höjdpunkt blev istället författarbesöket som Arne Bergqvist i Frödins Bokhandel hjälpte oss att ordna. Eleverna fick komma med förslag på svenska författare som de ville träffa. De flesta ville träffa Anders Jacobsson och Sören Olsson som skrivit böckerna om Sune. Arne ringde då deras förlag och ordnade så att de skulle besöka vår skola. Efter det beskedet var det många av lärarna som valde att läsa deras böcker som högläsning.

Den 13 oktober kom så äntligen den stora dagen. Eleverna fick ställa frågor till Anders och Sören. De berättade om sitt författarskap och om hur deras böcker kommer till. Författarna delade sedan ut böckerna som eleverna valt i projektet till var och en. Därefter skrevs det autografer på löpande band!

Även om vårt projekt nu officiellt avslutas så kommer många av idéerna och arbetssätten från projekten att leva kvar på vår skola under lång tid framöver. Det har varit ett mycket roligt projekt och vi är mycket tacksamma för att vi fick möjligheten att delta i EN BOK ÅT ALLA! -


Vid avslutningen var Nerikes Allehanda på plats. Kerstin Schönström från Lindesbergsredaktionen lyssnade på barnens frågor till författarkusinerna Sören och Anders, och till deras festliga svar.

- Hur fick ni idén till Sune? Vad tjänar ni på en bok? Hur lång tid tar det att skriva en bok?

- Vi ljuger, hittar på och fantiserar. Och får betalt för det! Det är jätteroligt, vi ska aldrig sluta.