Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Lerum


Böcker, bulle och festis i bokhandeln

Almekärrsskolan med 200 elever, Lerums bibliotek och den lokala bokhandeln Bok & Co samarbetade intensivt under hösten 2004 inom ramen för EN BOK ÅT ALLA. Det blev åtskilliga bokhandels- och biblioteksbesök under oktober. Eleverna fick komma årskursvis.

Butikschef Anna-Lena Johansson berättar: "Kl. 9 på morgonen knackade klassen på dörren. De hade promenerat från skolan. Eleverna började med att titta runt i bokhandeln och de var oerhört nyfikna på att leta efter de böcker de skulle välja som sina "önskeböcker". Jag berättade om bokhandeln och En bok åt alla-projektet, och sen presenterade jag mina egna favoritböcker och andra böcker som passade för resp. årskurs."

Agneta Glemme från Lerums Tidning var med när Anna-Lena Johansson tog emot klass 3b och 3c i bokhandeln. Så här skriver hon (Lerums Tidning 18/11 2004): "Böcker, bulle och festis. Innan öppningsdags är hela Lerums bokhandel fylld med barn som bläddrar nyfiket och intensivt. Läslusten vibrerar. De letar efter sin favoritbok som de skall få som gåva.

Framför hyllan med alla 20-årsjubilerande Suneböcker står Rita Harrysson-Rodriguez, klass 3b, och myser. - Jag tycker om Sune och skulle helst vilja ha Svarta Mannen, säger Rita, som självklart även har en Sunebok på gång i skolan.

- Vi har fokuserat på läsningen och vill hjälpa eleverna att hitta lusten till böcker. Det här projektet är ett gyllene tillfälle, säger Lillemor Johansson, klasslärare i 3b."

Utdelningen av önskeböcker blev särskilt festlig genom medverkan av skådespelare och författare. Barnen i klass 3-5 fick gå till Dergårdsteatern där författaren Kerstin Lundberg Hahn talade om sitt skrivande och sina böcker.