Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Motala (09)


Fågelsta skola - läsprojekt i gammal kulturbygd

I Motala knöt man ihop Fågelsta skola, Motala bibliotek och W Nilssons Bokhandel kring ett EN BOK ÅT ALLA-projekt höstterminen 2009. Fågelsta skola är en landsbygdsskola en mil utanför Motala.

Den här fina rapporten med bilder kommer från skolbibliotekarie Anna-Karin Ekström:

Hur ska man göra för att få eleverna intresserade av läsning? Hur ska man få eleverna att gå vidare i sin läsning och att välja olika sorters böcker? Enligt författaren Aidan Chambers behövs det tre saker för att skapa en läsare: böcker, tid för läsning, och någon att prata med om sin läsning. Då måste vi se till att eleverna får det.

Så resonerade skolbibliotekarie Anna-Karin Ekström och lärare Ragnhild Skyrman på Fågelsta skola under våren och efter att ha diskuterat med de övriga på skolan bestämde man att börja arbeta med boksamtal i klass 3-4 och 5-6.

Höstterminen inleddes med att man under en halvdag diskuterade boksamtal, olika metoder, och lärarnas erfarenheter av elevernas läsning. Anna-Karin visade med exempel ur olika böcker hur man kan fördjupa läsningen. Man bestämde att man skulle börja med en högläsningsbok för att träna på att samtala kring böcker tillsammans.

Sedan var det dags att bestämma vilka böcker som man skulle använda. Eftersom Fågelsta skola arbetar i teman och årets tema var bestämt till ”därifrån till evigheten”, ett tema som skulle knyta an till historia, religion och olika seder, var det naturligt att välja böcker som hörde till temat. Klass 3-4 valde Maj Bylocks "Drakskeppet" som högläsningsbok och klass 5-6 valde Åsa Storcks "Hemligheten". Efter den perioden delade man in klasserna i grupper och varje grupp läste en bok som också utspelade sig under forntiden. Anna-Karin lånade ihop böcker från olika bibliotek och skolor så att man skulle få tillräckligt många exemplar.

Under hösten har man läst, diskuterat, ritat och skrivit recensioner. Eleverna fick fundera på alternativa handlingar, om inte ”det” hade hänt, hur hade det blivit då? De ska också skriva ett annat slut på sina böcker.

Det här är inte något som man kan på en gång. Eleverna har blivit allt mer vana att ställa frågor till texten och sätta flera ord på sin läsupplevelse, inte bara tycka att boken är bra eller dålig. De har också lärt sig att stanna upp när man inte förstår, bläddra tillbaka eller fråga för att förstå och kunna gå vidare. Det är ju viktigt i all läsning och något som man har nytta av även när man läser faktatexter.

Den 3 november var det dags för bokhandelsbesöket på Bokia W Nilssons Bokhandel i Motala. Eleverna hade studerat Barnbokskatalogen i förväg och bestämt vilka böcker man ville ha, men när man kom till bokhandeln fanns det ju så många andra bra böcker att välja på så då valde man andra titlar. Tänk att kunna gå omkring i en bokhandel och välja nästan vilken bok som helst och få den. Vilken lycka! Man valde olika böcker, både ungdomsböcker och faktaböcker.

Eftersom en del hade önskat böcker som inte fanns på bokhandeln just då bestämde man att Åse Julander från Bokia skulle komma till skolan med alla böcker på en gång. Gissa om det var spännande att vänta på att böckerna skulle komma.

Innan bussen gick hem hann man besöka en utgrävning som just då pågick vid Göta Kanal som visar att det bott människor där i minst 9 000 år. Dessutom besökte man Motala bibliotek och förutom att man fick veta allt man kan göra där fick eleverna också se en utställning om islamisk konst som just då var på biblioteket. Allt hörde ihop med skolans tema.

Boksamtal är något som man kommer att fortsätta med på skolan. Man kan tycka att det är svårt att få till tiden men eftersom det är så viktigt och ger så bra resultat är det värt den tid det tar. Kanske vi under nästa termin väljer att klassen läser samma bok och diskuterar den. Kanske väljer man en grupp elever i taget som får läsa en gemensam bok. Hur det fortsätter vet vi inte riktigt men däremot att det fortsätter.


Böcker som lästes i grupper

Klass 3-4
Hans Peterson : Björnjakten
Hans Peterson : Pilbågen
Åsa Storck : Hemligheten
Åsa Storck : Rymlingen

Klass 5-6
Hans Peterson : Björnjakten
Britt Engdal : Månens sång
Sigbritt Eklund : Hövdingens närmaste man
Magnus Nordin : Gudarnas ring