Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Norrköping


Bibliotek och bokhandel firar Barnens Bokens Dag med fjärdeklassarna

Norrköpings stadsbibliotek arbetar sen några år tillbaka sammanhållet och fördjupat med utvalda klasser varje termin, för närvarade inriktat på årskurs 4. Läsåret 2001-2002 utvidgades läsprojektet till att också innefatta EN BOK ÅT ALLA.

Hösten 2004 deltog nio klasser från sju olika skolor - Gustaf Adolfsskolan, Klockaretorpsskolan, Kättingeskolan, Oxelbergsskolan, Skarhagsskolan, Svanens skola och Vilbergsskolan. Sammanlagt 200 elever. Fem gånger kom klassen till biblioteket för bokprat och boksamtal kring det lästa. Helt nya böcker blandades med äldre.

Vid besök i Anderssons Bokhandel fick barnen veta lite om hur den kom till och vad man erbjuder idag. Bokhandeln lottade ut medlemskap i sin bokklubb, bjöd på saft och bulle, och överlämnade till varje elev den valda önskeboken.

Den 21 november firades Barnens Bokens Dag på Stora Teaterns stora scen, med läsprojektseleverna som stomme i publiken. Ett fint tillfälle att få sina favoritböcker signerade av huvudpersonerna på scenen: Måns Gahrton & Johan Unenge, Kerstin Gavander och Kerstin Lundberg Hahn.

Sista träffen på Stadsbiblioteket blev en utvärdering och barnens "stjärnmärkningar" samlades ihop, 1 till 5 stjärnor, på lästa böcker. En topplista lades sen ut på nätet.

Några elevkommentarer:

”Det roligaste var att välja bok och sätta stjärnor. Det var roligt att läsa böckerna, men tråkigt när jag inte hann läsa klart.”

”Det var synd att vi inte skulle läsa alla böckerna för det var svårt att välja. Jag skulle vilja ha efter jullovet också.”

”I helhet ger jag projektet ***** av fem möjliga.”