Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Partille (06/07)


Läsupplevelser med fransk profil

Gunilla Ericsson, Partille Bokhandel och Sara Olsson, Franska skolan i Göteborg berättar om ett "roligt och nyttigt bokprojekt":

Så snart ansökan om deltagande i EN BOK ÅT ALLA godkänts i november 2006 gjordes en första planering av bokhandeln och skolan tillsammans. Sedan fortsatte planeringen i skolan av både svensklärare och fransklärare.

Olika aktiviteter med böcker och läsning genomfördes med eleverna. Tillsammans tog man fram en boklista för varje klass med hjälp av bokkataloger och biblioteksbesök. Klasslärare och fransklärare presenterade lämplig litteratur som barnen fick välja mellan. Eftersom eleverna är på så olika nivåer blev det nödvändigt att upprätta en lista per klass.

Franska skolan i Göteborg är en svensk skola med fransk profil, vilket innebär att man läser enligt den svenska läroplanen med franska som obligatoriskt ämne från förskolan. Eftersom alla elever är både svensk- och fransktalade i olika hög grad har man arbetat med och önskat både svenska och franska böcker.

Boklistorna lämnades till bokhandeln i början av mars, och bokhandeln beställde de böcker som inte fanns inne (det tar ju lite längre tid att få fram de franska böckerna). Under maj och första veckan i juni kunde därefter bokhandelsbesöken äga rum.

Vid besöket i bokhandeln framgick tydligt att man redan i klasserna hade läst och pratat mycket om böcker och varför man bör läsa böcker. I bokhandeln pratade vi först om vilka olika böcker som finns, hur en bok kommer till, vilken roll författare, illustratörer, förlag, bokhandel och bibliotek har. Barnen fick berätta om egna läsupplevelser och förankra dem i bokhandeln. Vi talade också lite om översättningar, varför franskans Le Petit Prince blir Lille Prinsen på svenska, men svenskans Emil i Lönneberga blir Zozo la Tornade på franska.

Bokhandelsbesöket avslutades med att vi gick in i Partille Bokhandels specialavdelning Shakespeare and Company, en kopia av en bokhandel som fanns i Paris på 1920 och -30talen. Där talade vi om de ”stora” författarna Shakespeare, Hemingway, Strindberg och Selma Lagerlöf. Då kom vi också in på fina litterära priser såsom Nobelpriset, Augustpriset samt Partille Bokhandels författarstipendium som i år gått till Johanna Thydell, som många elever kände till och vars böcker några elever hade önskat.

Därefter kom avslutningen när eleverna fick mottaga sitt ”pris”. Först gjordes en kort presentation av de böcker som skulle delas ut, och därefter fick eleverna komma fram var och en och hämta sin bok. Och alla tackade, bockade och neg lika fint som Selma Lagerlöf gjorde när hon 1909 fick mottaga Nobelpriset ur kungens hand!

Varje genomgång i bokhandeln tog drygt en timme och därefter botaniserade eleverna på egen hand, många hittade något de kunde sätta upp på önskelistan till födelsedagen eller till jul.

Alla klasserna visade en exemplarisk disciplin, intresset och uppmärksamheten var på topp. Varje klass åtföljdes av minst två lärare, en svensk och en fransk. En gång kom också rektorn på besök! Några klasser kom till bokhandeln strax före lunch och då avslutades besöket med pique-nique i bokhandelns trädgård.

Efter sommaren kommer man i klasserna att fortsätta läsprojektet med de böcker som eleverna fått. De får byta böcker med varandra och tillfälle att delge varandra innehållet.

Några elev- och lärarröster:
- Det här var roligt, konstaterade nöjt en kille i 5:an när han åkte hem.
- Kan vi inte göra detta igen, snart, sa en flicka i klass 6.
- Här är så fint och i ordning, sa en flicka i klass 4.
- Jag skall ha en bokhandel när jag blir stor, berättar stolt en pojke i klass 2.
- Tänk vilket engagemang, vad roligt att vi får vara med om detta! sa Karolina Wåke, klasslärare.