Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Sölvesborg (09)


"Läsprojekt borde vara långa och räcka hela skoltiden"

I Sölvesborg finns en lång tradition med läsprojekt i samarbete mellan skola, bibliotek och bokhandel. Våren 2009 medverkade Falkviks skola, Sölvesborgs bibliotek och Zimmerdahls bokhandel i EN BOK ÅT ALLA-projektet. 145 elever fördelade på 8 klasser, år 0-3 och år 5, har deltagit i aktiviteterna.

Barnbibliotekarie Susanne Berggren rapporterar:

Schemalagda läspass i alla klasser minst 3 ggr/vecka. Högläsning varje dag. Elever har fört läsdagbok och skrivit bokrecensioner.

År 5 har tillsammans med barnbibliotekarien skickat in recensioner till Ett läsande Norden/Ellen). Elevernas recensioner har också varit utställda på stadsbiblioteket.

Bibliotekarie har haft bokprat i klasserna i år 1-3 vid minst 3 tillfällen.

Alla klasser har deltagit i Bokjuryn. Vid presentationen av Bokjuryn har alla elever fått bokprat om nya böcker. Elevernas röstning blev ett bra underlag när vi skulle välja ut vilka böcker som eleverna kunde välja mellan som gåvobok.

Alla klasser utom förskoleklasserna, som inte kunde ta sig in till biblioteket, har besökt biblioteket för studiebesök och bokprat om gåvoböckerna.

Nästan alla klasser har också gjort besök i bokhandeln och hämtat sina böcker där. På grund av problem att ta sig in till centrum med tät trafik och få vuxna som kunde följa med har en del elever fått sina gåvoböcker i samband med biblioteksbesök.

Olika läsutmaningar har genomförts. Så här skriver läraren i klass 3 a: ”för varje boksida vi läser så växer en boktråd en millimeter. Sista veckan ska vi kolla om den räcker till glasskiosken, då blir det glass! Gissa om vi läser mycket!”

Populära böcker. Dessa böcker valdes av störst antal elever som gåvobok:

År 5
Tystnadens hus av Magnus Nordin
Skuggporten av Lene Kaaberböl
Valpar till salu av Siv Widerberg

År 3
Kärleksmysteriet av Martin Widmark
Turbo blir kär av Ulf Sindt
Simma lugnt Sigge av Linn Hallberg

År 2
Drakens vrede av Adam Blade
Monstret från den blå planeten och andra berättelser av Cornelia Funke
Kärleksmysteriet av Martin Widmark

År 1
Strumpmannen av Dan & Lotta Höjer
Drakens feta katt av Dav Pilkey
Mini spelar fotboll av Arne Nordin

År 0
Bad-dags för Bolibompadraken av Mats Wänblad
Sorro och Seppo av Rolf Dahlström
Kaninkostymen av Per Gustavsson

Slutsatser: Läsprojekt blir ofta mycket lyckade och eleverna tycker att det är roligt. Även elever som suckat över tvång på att läsa rycks med och tycker att det är kul. Den extra stimulansen, boktipsen, lässtunderna, biblioteksbesöken, gåvoböckerna är mycket viktiga, särskilt för de lässvaga eleverna, som behöver extra hjälp att hitta böcker de gillar.

Läsprojekt borde vara långa, räcka hela skoltiden. De är livsviktiga – tack för att Sölvesborg fick delta ytterligare en gång!

Citat från deltagande lärare:
”Den största skillnaden är att läsningen nu har prioriterats. Tidigare kunde läsningen vara när de hade en stund över, och då hann inte alla läsa. Nu har läsningen kommit i första hand, på bekostnad av något annat. Vi har haft längre lässtunder och barnen har hunnit komma in i läsningen innan det varit dags att bryta.”
”Framförallt har de tidigare ”icke”läsarna fängslats och hittat böcker de faktiskt gillar.”
”Eleverna har inte klagat en endaste gång, trots cykelturer till stan (som kan vara jobbigt)…”
”Det bästa var såklart när de fick välja en bok att få på riktigt! Hur många som helst frågade flera gånger om de verkligen fick den, skulle de inte lämna tillbaka den efter sommaren..?”