Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Smedjebacken (07/08)


Bokbuffé för läshungriga barn

"Genom vårt projekt uppmuntrar vi barn att hitta egna godbitar i böckernas värld. Vi vänder oss till alla barn i årskurs 3 i Smedjebackens kommun (ca 90 elever, 6 klasser) och börjar redan under hösten besöka varje klass en gång i månaden för att duka upp nya titlar, ge barnen mumsiga bokprat och virtaminkickar till boksamtal. Delaktigheten tycker vi är viktig och därför vill vi inte bara berätta om böcker som vi tycker om. Vi vill också låta barnen själva bidra till bokbuffén och dela med sig av sina intryck och berätta om sin favoritbok. Varje elev får vid första tillfället en egen läsedagbok där de kan anteckna lite om böckerna de läser både i skolan och på fritiden."

Så skriver Marika Alneng, Smedjebackens bibliotek, Daniel Evertsson, Holger Ericsons Bokhandel och Maja Filipsson, Smedjebackens skolbibliotekscentral i sin ansökan om bidrag för medverkan i EN BOK ÅT ALLA. Och de fortsätter:

"Vi vill att barnen i vår bruksort får ett naturligt förhållande till böcker och läsning. Därför känns det viktigt att ortens barn även känner till den lokala bokhandeln. Ett besök i bokhandeln per klass ingår naturligt i projektet. Barnen kommer också att få bekanta sig med kommunens huvudbibliotek och få bokprat där."

Fem skolor deltog i projektet: Gubbo skola, Hagge skola, Röda Berga, Vad skola och Vinsboskolan.

Marika Alneng berättar om den festliga avslutningen med författarbesök:
Eleverna hade fått önska sig en författare som de ville träffa. Det blev Monica Zak som berättade om alla fantastiska äventyr som hon hade varit med om. Barnen fick också välja varsin bok av Monica Zak som gåva och hade också tillfälle att få den signerad av författaren.