Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Strömstad


Med Sunes pappa i bokhandeln

I Strömstad hade två skolor nappat på erbjudandet att delta i
EN BOK ÅT ALLA under skolåret 2004-2005.
96 elever i årskurs 5 och 6 på Bojarskolan och Valemyrskolan fick som avslutning på projektet ta emot sina önskeböcker i Strömstads Bokhandel med start Världsbok-
dagen den 23 april.

Ingela Olausson från bokhandeln och barnbibliotekarien Eva Bejhed från Strömstads stadsbibliotek besökte klasserna, berättade om En bok åt alla, hur det är att arbeta i en bokhandel och rekommenderade böcker. I samband med bibliotekets Barnboksvecka delades Kulturrådets katalog ut till alla barn i skola och förskola - med förslaget att bokvalet kunde göras med utgångspunkt från den. Klasserna besökte sedan stadsbiblioteket för bokpresentationer och möjlighet att låna böcker.

Eleverna delades in i mindre grupper och fick, i samband med att de lämnade in sina önskemål, träffa Sune och Bert-författaren Anders Jacobsson. "Att själv få välja en egen bok har upplevts mycket positivt och stimulerande. De böcker som valts har åtminstone delvis "gått runt" bland eleverna. En önskebok måste ju vara bra!" skriver Eva Bejhed och tillägger: "Själv känner jag mig nöjd med att barnen oftast valt kvalitetsmässigt bra böcker. Samarbetet har fungerat utmärkt. Förhoppningsvis kan vi i framtiden med egna medel arbeta vidare med den modell vi nu har".

Listan över valda önskeböcker omfattade inte mindre än 62 olika titlar.

Berndt Lennartsson, Valemyrskolan, skriver: "Elevernas intresse för böckernas värld har ökat. Den iver och spänning som uppstod när det var dags att bestämma vilken bok som var och en skulle välja var kul att ta del av. Besöket på bokhandeln då Anders berättade om hur det var att vara författare var en upplevelse för många, främst för att väl alla har läst någon Sune eller Bert."

René Moi skrev om bokhandelsbesöket i Strömstads Tidning/Norra Bohuslän den 15 mars. Det är också han som har fångat eleverna Simon Johansson, Olof Fåhraeus och Jonathan Johansson i samtal med Anders Jacobsson.