Så fungerar EN BOK ÅT ALLA
Ansökan
Bokurval
Tidigare projekt
Örkelljunga
Borås (06/07)
Boxholm (07/08)
Filipstad (06/07)
Flen
Göteborg, Askim
Göteborg, Tuve (07/08)
Hällefors
Höganäs
Kalmar, Torsås, Högsby och Mörbylånga
Kinnarp
Kopparberg (09)
Kungshamn (06/07)
Lerum
Mora
Motala (09)
Norrköping
Osby
Partille (06/07)
Sölvesborg (09)
Skärholmen (Stockholm)
Smedjebacken (07/08)
Sollefteå
Strömstad
Sundbyberg (06/07)
Svängsta (09/10)
Västerhaninge
Vaggeryd
Vimmerby
Ystad
Boktips och länkar
English summary

Sundbyberg (06/07)


Ta en vuxen med till bokhandeln

Så här berättar Ann Bergström från Sundbybergs bibliotek:

”Så går du under makaronerna och till bokhandeln på Sturegatan för att hämta din bok”. Barnen och lärarna i Lilla Albyskolan i Sundbyberg tittar förvånat på oss, när vi beskriver vägen till stadens bokhandel. När de får se presentkortet förstår de precis vad vi menar, tunneln under järnvägen ser ut som två makaroner.

Lilla Albyskolans bibliotek har legat i malpåse under året och alla klasser har med skolbibliotekarien en eller ett par gånger i veckan gått ner till huvudbiblioteket för att låna böcker där.

När vi sökte pengar från EN BOK ÅT ALLA tyckte vi att klasserna i Lilla Albyskolan passade bra in i projektet med rätt antal elever och utan eget bibliotek. Nästan hela skolan (150 elever) fick en möjlighet att delta i projektet under våren 2007. Vi uteslöt förskoleklasserna, eftersom de ändå hade möjlighet att få en bok via bibliotekets sexårsvisningar.

Kristin Andersson och Ann Bergström från huvudbiblioteket och skolbibliotekarien Inga Andersson gjorde upp sex boklistor. Listorna anpassades efter olika åldrar och hade med sju - åtta böcker i varje. Vi läste in oss på böckerna och presenterade dem för de olika klasserna. Barnen fick sedan välja varsin bok av de vi presenterat.

Böckerna kunde sedan hämtas i bokhandeln under förutsättning att barnet tog med sig en vuxen de bor tillsammans med. Det kändes som en poäng att de vuxna skulle känna till stans enda bokhandel.

Jan Lindström, som arbetat länge i bokhandeln tyckte att det var en kul idé. Barnen var jätteglada över att få sin önskebok och många vuxna, som inte varit i bokhandeln tidigare, passade på att se sig runt på utbudet.

"Vargbröder" av Paver var en bok, som många valde, bland annat Olivia Verbeet och Kevin Huseini, som båda går i samma klass. Olivia började genast på boken, medan Kevin, som inte kände sig som en så van läsare dröjde lite längre med att sätta igång.

Emma och Elin går i samma tredjeklass. Elin bor i samma hus som biblioteket och tog pappa med sig till bokhandeln för att hämta "Judy Moody blir berömd". Hon tyckte att den var bra, men att författaren använde för mycket samma ord. Hennes absoluta favoriter är böckerna i serien "LasseMajas Detektivbyrå". Elin valde Saffransmysteriet och kastade sig över den redan i bussen på väg hem.