Läs Högt! – Info till anmälda Bokhandlare

Den här informationen har mailats ut till alla bokhandlare som anmält sig till Läs Högt-kampanjen!

Kul att ni vill vara med i kampanjen Läs Högt! som pågår 20-28 april. Här har vi samlat den information ni behöver för att köra igång med förberedelserna. 

 

Mål och syfte med Läs högt! 

Att sätta extra fokus på högläsning och att det är hos er i bokhandeln de bästa böckerna och den bästa guidningen finns för att hitta dem. Som stöd har vi tagit fram butiksmaterial, förslag på aktiviteter och stöd för publiceringar i sociala medier. 

Butiksmaterial i ny tilltalande visuell identitet

I anmälan har ni angett hur mycket material ni önskar, det kommer att skickas ut från tryckeri den 5/4. Se vad som levereras i listan nedan, inom parentes antal i förhållande till mindre/mellan/större paketet.

  • Affisch 50×70 (2/4/6 st)
  • Högläsningshäften (300/600/900 st)
  • Dekaler (100/200 st)
  • Istick (50/100/150 st)
  • Tävlingstalonger (30/60/90 st)
  • Badges/pins till personal (3/6/9 st)

Högläsningshäftet ser vi det som en produkt som kan leva längre än kampanjen som är centrerad kring 20-28 april och att ni fortsätter att dela ut dem tills de tagit slut. Vi tror mycket på att ni aktivt delar ut materialet och pratar högläsning med kunderna för att det ska få så bra genomslag som möjligt. 

Högläsningsutmaningen

Ni får ut tävlingsblad att dela ut mellan 20-28 april tillsammans med häftet. I det uppmanas de tävlande att göra högläsningsbingot samt svara på några frågor och återlämnas hos er senast 11 maj.  Därefter utser ni en vinnare och meddelar denna innan 31 maj. 

Målgrupper Högläsningsutmaningen

Utmaningen vänder sig både mot skolor/förskolor och privatpersoner och vi hoppas att så många som möjligt vill göra det roliga högläsningsbingot som går ut på att vuxna ska läsa högt för barn. Berätta gärna om det och uppmana kunderna att göra det. 

Vinst Högläsningsutmaningen

Ett Värdebevis/presentkort till vinnande barn till ett värde av 200 kr som barnet kan välja en (eller flera) böcker för. Varje bokhandel får en ersättning motsvarande inköpspris för boken/böckerna. I år är det samma pris för en klass/förskolegrupp, alltså en bok. Vi hoppas att värdet av Högläsningsutmaningen är det som driver intresse att delta. Varje bokhandel får ersättning för att dela ut en vinst till ett barn som tävlar på egen hand och en vinst till en skola/förskola. Ni får självklart dela ut flera vinster om ni har möjlighet att göra det utan att få ersättning för dem. 

Precis som tidigare år är Världsbokveckan ett icke vinstdrivande initiativ och är inte heller det för deltagande butiker. Detta innebär att bokhandlare rabatterar bort marginalen till förmån för projektet. Vi ser inte detta som förlorad försäljning utan hoppas kunna nå ut till en helt ny målgrupp och fortsätta sprida läsglädje! 

Ni som är fristående bokhandlare kommer att få separat information kring hantering av ersättning. För butiker anslutna till Ugglan informeras om detta från centralt håll. 

För frågor Fristående:
maria.hamrefors@booksellers.se

För frågor Ugglan:
frida@ugglanisverige.se

Förslag på aktiviteter i samband med Läs Högt!

  • Högläsningsstund för skolor och förskolor Vi hoppas att ni kommer fortsätta jobba så fint mot skolor som ni gjort tidigare! Nu ser vi även att vi kan involvera förskolor då högläsning är en aktivitet som passar sig väldigt bra även för dem.  Bjud in skolklasser och förskolor till bokhandeln för Högläsningsstund, med eller utan författare. Ni kan då passa på att få reda på barnens bästa högläsningstips och även dela med er av era! Dela ut ett högläsningshäfte till alla barn som kommer så har de ett eget högläsningsbingo att genomföra med sina föräldrar. Här finns ett förslag på mail att skicka: https://docs.google.com/document/d/1ElFk9E97Wkj1Yn5ANXHgjI-lkBlkRJ_WFcMCSrDWdMM/edit
  • Högläsning för föräldralediga. Perfekt aktivitet att genomföra en vardag när det kan vara lite mindre kunder i butiken. Tänk på att det ska finnas plats på golvet för bebisarna att krypa runt. 
  • Högläsning på stadens torg. Har ni för lite plats hos er men vill ändå bjuda på högläsning? Ta med en stol och ge er ut och bjud på högläsning på en plats där det passar, kanske är det på torget, eller precis utanför er butik? 
  • Bra PR-aktivitet! Utlys ett jobb som högläsare för en timme, kopiera upplägget som genomförs av Kult PR för vår räkning på Stockholms centralstation. Här finns en jobbannons att kopiera och modifiera så att den passar er: https://booksellers.se/sveriges-roligaste-jobb/ Ni får själva hitta en ersättning som känns bra för insatsen, tex ett presentkort i butiken? Ett perfekt tillfälle att kontakta er lokala tidning och ge dem ett ovanligt och kul uppslag att skriva om och då passa på att prata om hur viktigt det är med högläsning och att det är hos er de bästa högläsningsböckerna finns!

Sociala medier

Vi ser redan nu att det nya visuella formspråket tar för sig och passar utmärkt för sociala medier! Ni kommer likt tidigare att få en plan för hur vi kommer att uppdatera samt de element ni behöver för att göra egna inlägg om ni hellre vill göra det än att dela de vi gör från Läs högts konton på Instagram och Facebook. I skrivande stund inväntas svar på förlagen kring filmer och vi hoppas på att få in flertalet filmer med författare och andra som pratar högläsning och lockar folk till butiken som komplement till det jobb ni gör på plats hos er. Mer om det när planen kommer ut!

Hör av er om ni har frågor till anna@adtillsammans.se