HemMedlemssidorVärldsbokveckan

VärldsbokveckanNedan finns information till bokhandlare om Världsbokveckan. Letar du efter www.världsbokveckan.se? Klicka här!

Anmäl er till Världsbokveckan 2022!

Varje vår samarbetar svenska bokhandlare för att främja barns läsning. 2021 delades 345 st Världsboklådor ut till skolklasser av 80 bokhandlare som deltog i Världsbokveckan. I år hoppas vi kunna dela ut ännu fler!

Världsbokveckan äger rum den 23-29 april. Upplägget är i princip detsamma, men vi har gjort några justeringar för att göra Världsbokveckan ännu bättre. Världsboklådan med 15-20 böcker från olika förlag att dela ut till skolklasser är fortsatt det centrala i satsningen. Det kompletteras av inspirerande filmer för boksamtal i klassrummet och stöd till bokhandeln i genomförandet av Världsbokveckan. När skolklasserna har sett filmerna skickar de in ett uppdrag till er i bokhandeln och de som skickar in först kan därefter hämta ut en låda hos er.  Längst ned på sidan finns en mer utförlig beskrivning av Världsbokveckan för er som vill veta mer om satsningens grundpelare.

Nyheter och förändringar

Världsboklådan och skolklassbesök
Världsboklådan är en låda med runt 15-20 böcker (olika titlar) som delas ut till skolklasser hos er i bokhandeln under Världsbokveckan 23-29 april. Ni anmäler nedan hur många lådor ni vill dela ut. Allt stöd ni behöver för arrangemanget att ta emot skolklassen hos er finns beskrivet under ”Stöd till Bokhandeln” nedan.

Filmer
Vi kommer att ta fram rörligt material igen, vi ser framför oss kortare filmer som innehåller tips och inspiration kring läsning. Skolklasserna ska genom att se dem kunna skicka in svar på ett uppdrag till er i bokhandeln och därmed kunna få Världsboklådan hos er. Vi kommer att förenkla kring uppdraget då många upplevde det lite rörigt förra året 🙂

Kompendium till lärare
Vi kommer att ta fram ett material till lärare, men mer generellt än förra året. Det vi ser framför oss är att det dels kan finnas info om böckerna men också övningar och tips till klassen som går att göra oavsett vilken bok de läser.

Författarbesök
Vi kommer inte att organisera författarbesök i bokhandeln via Världsbokveckan, men självklart uppmuntrar vi bokhandel och författare att styra upp det på egen hand. Vi bistår gärna med kontaktuppgifter mellan förlag och bokhandel.

Coronaanpassningar

Det är självklart upp till er att avgöra hur ni ställer er till att ta emot skolklasser i er bokhandel. Det går också bra att dela ut Världsboklådor till lärare. Trots pågående pandemi ser vi ett värde i att göra läsfrämjande insatser för barn och att vi väver in bokhandeln i filmerna och uppdraget så att vi inte tappar kopplingen mellan er och barnen.

Anmälan senast 11 februari

Klicka nedan för att lämna alla uppgifter vi behöver för att kunna leverera Världsboklådor till er. Observera att i år kommer vi att anpassa antalet lådor utifrån era beställningar, det kommer alltså inte finnas samma utrymme att öka på antalet i efterhand likt tidigare år.

Till anmälan!

Bokhandelns roll

Varje bokhandel som anmäler sitt deltagande tilldelas Världsboklådor och insatsen består i att dela ut denna/dessa samt om pandemin tillåter hålla skolklassbesök  i bokhandeln.

 

Stöd till bokhandeln

För att underlätta för er att bjuda in skolklasser och dela ut Världsboklådor finns här vår lilla verktygslåda där ni kan välja vilket stöd ni behöver och använda det på bästa sätt för just er. Det är helt frivilligt att använda, om det är något ni saknar får ni gärna höra av er så ska vi se om vi kan hjälpa till.

Webbinarium med tips på hur ni får kontakt med skolor

Mall för mail för att bjuda in skolor

Här kommer det också att finnas:

Förslag på upplägg för skolklassbesök

Tips från Bokhandlare

 

Världsbokveckan – mer om satsningen

Världsbokveckan är ett initiativ från Svenska Bokhandlareföreningen som startades 2015 och har sedan dess i olika former delat ut mer än 150 000 böcker böcker till barn i bokhandeln med mål att inspirera till läsning. Sedan 2020 har en Världsboklåda med böcker i delats ut till skolklasser som går i mellanstadiet som besökt bokhandeln.

Visionen för satsningen är att det är en välkänd och lustfylld aktivitet i fysiska bokhandeln som främjar barns läsning. Genom detta vill vi få fler barn och unga att besöka bokhandeln.

Under VBV fokuserar vi i bokhandeln extra mycket på:
→ Vikten av barns läsning
→ Att visa att bokhandlare har en viktig roll för barns läsning
→ Att vi bokhandlare gemensamt, oavsett ägarförhållanden och grupperingar, samverkar i
en viktig fråga.

Världsboklådan

Världsboklådan är en fysisk låda med böcker som ges som en gåva till skolklasser som kommer på besök i bokhandeln och innehåller 15-20 olika titlar från olika förlag, ett exemplar av varje. Digitalt finns också en handledning till läraren som innehåller information om böckerna i lådan samt förslag på övningar för att jobba vidare med böckerna tillbaka i skolan. 


(Bilder: Bengtsfors Bokhandel)