HemMedlemsförmånerVärldsbokveckan

VärldsbokveckanNedan finns information till bokhandlare om Världsbokveckan.
För alla andra finns Världsbokveckans hemsida med mer information

Världsbokveckan 2023 närmar sig!

Varje vår under Världsbokveckan som äger rum den 23-29 april samarbetar svenska bokhandlare för att främja barns läsning. Under Världsbokveckan 2023 kommer bokhandlare runt om i landet bjuda in barn och skolklasser till bokhandeln för att tävla om presentcheckar på böcker!

Nu finns det flera sätt att delta i Världsveckan!

 

Alternativ 1 – Quiz i bokhandeln under Världsbokveckan

Målgrupp: barn som besöker bokhandeln

Bokhandlare får ett quiz (inkl. utslagsfråga) med frågor relaterade till läsning och bokhandeln utskickat i god tid innan VBV. Till quizet finns också instruktioner kring tävlingsmomentet och hur vinnare ska utses.

Under Världsbokveckan (23-29 april) sätts quizet upp runt om i bokhandeln och barn bjuds in att delta via affischer och personalen. Barn som deltar lämnar in sina svar i bokhandeln och är med i en tävling om ett presentkort i bokhandeln. VBV garanterar ett värdebevis/bokhandel och alla bokhandlare som vill kan lägga till flera i vinstpotten.

Alternativ 2 – Skolklassbesök i bokhandeln

Målgrupp: Skolklasser

Bokhandeln bjuder in skolklasser likt tidigare år och skickar ut ett quiz och en film till skolan i mars som de kan jobba med tillsammans på plats i skolan. Klassen skickar in sina svar till sin bokhandel som utser vinnare som får en presentcheck (detta står VBV för) som klassen kan handla böcker för i bokhandeln vid besöket.

Hela klassen kommer under Världsbokveckan på ett studiebesök i bokhandeln och får då under ledning av bokhandlaren välja ut böcker för sin presentcheck. De bokhandlare som vill bjuda in flera klasser på besök får ett mindre värdebevis/klass så att de kan välja en högläsningsbok till sin klass.

OBS! Det går naturligtvis jättebra att genomföra både alternativ 1 och 2 för er som vill.

Skolklassbesök
Allt stöd ni behöver för arrangemanget att ta emot skolklassen hos er finns beskrivet under ”Stöd till Bokhandeln” nedan.

Film med uppdrag till skolklasserna
Skolklasserna får en film och ett quiz utskickat från er och kan därefter vinna en presentcheck att handla böcker till klassen för tillsammans med er under ett skolklassbesök.

Leverans av Material
Under v. 11 kommer vi att skicka ut digitala quiz och länk till filmen för de bokhandlare som ska bjuda in skolklasser (Alternativ 2 ovan).
Under v. 14  sker leveranser av affischer och quiz för de bokhandlare som ska sätta upp quiz i bokhandeln (Alternativ 1 ovan).

Författarbesök
Vi kommer inte att organisera författarbesök i bokhandeln via Världsbokveckan, men självklart uppmuntrar vi bokhandel och författare att styra upp det på egen hand.

Bokhandelns roll

Varje bokhandel som har anmält sitt deltagande får digitalt material utskickat till anmäld e-postadress. Insatsen består i att kontakta närliggande skolor och bjuda in dem att delta i tävlingen om att vinna en presentcheck, välja ut vinnare, samt hålla i skolklassbesök i bokhandeln. Vid besöket berättar ni mer om bokhandeln och hjälper skolklassen att välja ut böcker för sin presentcheck. Här nedan finns det stöd vi tror och hoppas att ni kan ha nytta av. 

 

Stöd till bokhandeln

För att underlätta för er att bjuda in skolklasser och dela ut Världsboklådor finns här vår lilla verktygslåda där ni kan välja vilket stöd ni behöver och använda det på bästa sätt för just er. Det är helt frivilligt att använda, om det är något ni saknar får ni gärna höra av er så ska vi se om vi kan hjälpa till.

Mall för mail för att bjuda in skolor 

Mall för mail att skicka med film och quiz till skolor 

Förslag på upplägg för skolklassbesök 

Plan för sociala medier (kommer)

Bilder till sociala medier (komprimerad mapp för nedladdning)

Film till sociala medier för nedladdning
Klicka på länken ovan, för att därefter ladda ned filmen klicka på nedladdningssymbolen (en nedåtgående pil mot ett streck) i övre högra hörnet.

Webbinarium från 9 mars 2023 (inspelning Zoom)
Webbinarium om Världsbokveckan med fokus på att skapa kontakt med skolor. Projektledaren berättar om satsningen, Karin Helin från Helins bokhandel i Bollnäs och Viktoria Klefter från Akademibokhandeln Hansa i Malmö delar sina erfarenheter från att skapa kontakt med skolklasser.

Nedan finns två inspelade webbinarier från tidigare år, även om upplägget varierar är de lärorika för att höra mer om hur bokhandlare planerar och genomför skolklassbesök.

Webbinarium från 18 mars 2022 (inspelning Zoom)

Webbinarium från 2021 (inspelning Zoom) 

Tryckt material för nedladdning

Här finns skyltar och affischer för nedladdning och egen utskrift. OBS! Dessa skickas ut från tryckeri till er som har beställt dem i er anmälan, men finns här för att ni ska kunna komplettera vid behov.

Världsbokveckan – mer om satsningen

Världsbokveckan är ett initiativ från Svenska Bokhandlareföreningen som startades 2015 och har sedan dess i olika former delat ut mer än 180 000 böcker böcker till barn i bokhandeln med mål att inspirera till läsning.

Visionen för satsningen är att det är en välkänd och lustfylld aktivitet i fysiska bokhandeln som främjar barns läsning. Genom detta vill vi få fler barn och unga att besöka bokhandeln.

Under VBV fokuserar vi i bokhandeln extra mycket på:
→ Vikten av barns läsning
→ Att visa att bokhandlare har en viktig roll för barns läsning
→ Att vi bokhandlare gemensamt, oavsett ägarförhållanden och grupperingar, samverkar i
en viktig fråga.