HemMedlemsförmånerVärldsbokveckan

VärldsbokveckanNedan finns information till bokhandlare om Världsbokveckan.
För alla andra finns Världsbokveckans hemsida med mer information

Världsbokveckan 2022 närmar sig!

Varje vår samarbetar svenska bokhandlare för att främja barns läsning. Under Världsbokveckan 2022 kommer bokhandlare runt om i landet bjuda in skolklasser till bokhandeln och dela ut över 400 Världsboklådor med finfina böcker från 12 förlag.

Världsbokveckan äger rum den 23-29 april. Världsboklådan med 10 böcker från olika förlag att dela ut till skolklasser är fortsatt det centrala i satsningen. Det kompletteras av inspirerande filmer för boksamtal i klassrummet och stöd till bokhandeln i genomförandet av Världsbokveckan. När skolklasserna har sett filmerna skickar de in ett uppdrag till er i bokhandeln och de som skickar in först kan därefter hämta ut en låda hos er.  Längst ned på sidan finns en mer utförlig beskrivning av Världsbokveckan för er som vill veta mer om satsningens grundpelare.

Världsboklådan och skolklassbesök
Världsboklådan är en låda med runt 12 böcker (olika titlar, 9-12 år) som delas ut till skolklasser i mellanstadiet hos er i bokhandeln under Världsbokveckan 23-29 april. Se alla titlarna i Världsboklådan här.  Allt stöd ni behöver för arrangemanget att ta emot skolklassen hos er finns beskrivet under ”Stöd till Bokhandeln” nedan.

Film med uppdrag till skolklasserna
En film att skicka ut till skolklasserna med ett uppdrag de ska utföra är under produktion och finns på Världsbokveckans hemsida från den 23 april.  Skolklasserna ska genom att se den kunna skicka in svar på ett uppdrag till er i bokhandeln och därmed kunna få Världsboklådan hos er.

Kompendium till lärare
Till Världsboklådan finns ett kompendium som beskriver böckerna och innehåller några övningar. Det finns att ladda ned för er om ni vill skriva ut och lägga i lådorna eller för lärare att ta del av digitalt på Världsbokveckans hemsida.

Leverans av Världsboklådor
Vi är mycket tacksamma att Speed bistår med att packa allt material för Världsboklådorna och skicka ut till bokhandeln som ett bidrag till Världsbokveckan. Leverans sker under vecka 14 och 15. Här kan ni uppdatera minnet om hur många lådor ni får levererade.

Författarbesök
Vi kommer inte att organisera författarbesök i bokhandeln via Världsbokveckan, men självklart uppmuntrar vi bokhandel och författare att styra upp det på egen hand. Vi bistår gärna med kontaktuppgifter mellan förlag och bokhandel.

Bokhandelns roll

Varje bokhandel som har anmält sitt deltagande tilldelas önskat antal Världsboklådor. Insatsen består i att kontakta närliggande skolor och bjuda in dem till bokhandeln då ni delar ut Världsboklådan samt håller skolklassbesök i bokhandeln. Här nedan finns det stöd vi tror och hoppas att ni kan ha nytta av. 

Stöd till bokhandeln

För att underlätta för er att bjuda in skolklasser och dela ut Världsboklådor finns här vår lilla verktygslåda där ni kan välja vilket stöd ni behöver och använda det på bästa sätt för just er. Det är helt frivilligt att använda, om det är något ni saknar får ni gärna höra av er så ska vi se om vi kan hjälpa till.

Plan för sociala medier

Bilder och filmklipp till sociala medier

Mall för mail för att bjuda in skolor

Mall för mail att skicka med film och uppdrag till skolor 23 april

Förslag på upplägg för skolklassbesök

Tips från Bokhandlare

Webbinarium från 18 mars 2022 (inspelning Zoom)

Webbinarium från 2021 (inspelning Zoom)  (OBS! från 2021 så vissa delar i beskrivningen av VBV kan vara lite annorlunda än 2022)

Världsbokveckan – mer om satsningen

Världsbokveckan är ett initiativ från Svenska Bokhandlareföreningen som startades 2015 och har sedan dess i olika former delat ut mer än 150 000 böcker böcker till barn i bokhandeln med mål att inspirera till läsning. Sedan 2020 har en Världsboklåda med böcker i delats ut till skolklasser som går i mellanstadiet som besökt bokhandeln.

Visionen för satsningen är att det är en välkänd och lustfylld aktivitet i fysiska bokhandeln som främjar barns läsning. Genom detta vill vi få fler barn och unga att besöka bokhandeln.

Under VBV fokuserar vi i bokhandeln extra mycket på:
→ Vikten av barns läsning
→ Att visa att bokhandlare har en viktig roll för barns läsning
→ Att vi bokhandlare gemensamt, oavsett ägarförhållanden och grupperingar, samverkar i
en viktig fråga.

Världsboklådan

Världsboklådan är en fysisk låda med böcker som ges som en gåva till skolklasser som kommer på besök i bokhandeln och innehåller olika titlar från olika förlag, ett exemplar av varje. Digitalt finns också en handledning till läraren som innehåller information om böckerna i lådan samt förslag på övningar för att jobba vidare med böckerna tillbaka i skolan. 


(Bilder: Bengtsfors Bokhandel) 

Anmälan är stängd

Tyvärr är anmälan för årets satsning stängd, maila anna@adtillsammans.se för mer information.