För tredje gången i historien omsatte bokbranschen över 5 miljarder kronor. I löpande priser ökade bokförsäljningen med 1,7 procent till den högsta nivån någonsin, 5,15 miljarder kronor. Justerat för inflation minskade dock omsättningen med 1,1 procent till den lägsta nivån hittills. Det visar Bokförsäljningsstatistiken över 2024, som Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen publicerar idag.
I löpande priser ökade den fysiska bokhandelns försäljning med 1,5 % och kanalen behöll sin andel av marknaden på 23,2 %.
Mer ur rapporten:
- Tryckta barn- och ungdomsböcker ökade i volym med 6,9 procent till 6,5 miljoner sålda böcker. Omsättningen på tryckta böcker inom genren ökade med hela 12,7 procent till 733 miljoner kronor. Ökningen sammanfaller med utbetalningen av det nya statsbidraget för inköp av litteratur till för- och grundskola.
- Det såldes 23 miljoner tryckta böcker, 1,4 procent färre än 2023.
- Antalet strömningar av digitala ljud- och e-böcker ökade med 3,3 procent till 45,7 miljoner.
- 67 procent av den totala omsättningen kom från tryckta böcker. År 2018 stod tryckta böcker för 83 procent av branschens omsättning. Marknadsandelen för tryckta böcker har minskat varje år sedan dess.
- Abonnemangstjänsternas omsättning växte med 6,3 procent, den lägsta ökningstakten under Bokförsäljningsstatistikens sjuåriga rapportperiod. Samtidigt stod abonnemangstjänsterna för den överlägset högsta tillväxten av samtliga försäljningskanaler och var ensam om att växa snabbare än inflationen.
- Omsättningstappet för internetbokhandel/bokklubbar var betydligt mindre 2024 jämfört med de två föregående åren. Barn- och ungdomslitteratur gick från att vara tredje största genre till nummer ett i volym i kanalen med 3,6 miljoner sålda exemplar.
- Under 2024 såldes facklitteratur för 1,1 miljarder kronor, minus 10,8 procent i omsättning. Facklitteraturens andel av bokmarknadens totalvolym har halverats till 10 procent sedan 2018.
- På bara tre år har kurslitteratur tappat mer än 200 miljoner kronor i omsättning. I fasta priser har kurslitteraturen förlorat halva omsättningen mellan åren 2021 och 2024.
- Utländska böcker omsatte 919 miljoner kronor, minus 1,1 procent. Det är första gången sedan rapportserien startade 2019 som utländsk litteratur tappat i omsättning jämfört med föregående år.
Hela rapporten som bygger på försäljningsdata från alla försäljningskanaler finns att ladda ner här:
Bokförsäljningsstatistiken 2024
Pressmeddelandet finns här: