Årets Augustprisvinnare är utsedda

Det prestigefyllda Augustpriset delades den 25 november ut i Stockholms Konserthus, i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Priset är 100 000 kronor och en bronsstatyett av Mikael Fare. Lilla Augustprisets vinnare, som får 15 000 kr, tillkännagavs också. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Posten. Augustgalan produceras av Fascinera.

Här följer de vinnande titlarna och juryernas motiveringstexter:

Årets svenska skönlitterära bok

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek, Lena Andersson, Natur & Kultur
Subjekt, predikat, objekt. Syntaxen må vara simpel, men Lena Andersson ger språkets vanligaste kärleksförklaring en betydelsefull inre grammatik. Romanen Egenmäktigt förfarande är en allvarsam lek där Ester och Hugo möts i ett tidlöst drama om passion och makt, frihet och förnuft, som författaren inte bara gestaltar utan rentav dissekerar. Med kärv humor och enastående precision blottlägger Lena Andersson förälskelsens systematiska självbedrägeri.

Årets svenska fackbok

Expeditionen. Min kärlekshistoria, (illustrerad utgåva), Bea Uusma, Norstedts
Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Snöret, fågeln och jag, Ellen Karlsson och Eva Lindström, Hippo Bokförlag
En sommardag träffar Selma, som inte har någon bästis, den coola flickan Snöret. Genom detta möte utvecklas Selma och kan konfrontera fågeln i bröstet som pickar in att hon inte duger. Ellen Karlsson och Eva Lindström har skapat en vacker och stilsäker historia om vänskap och om att förstå sitt egenvärde.

Lilla Augustpriset har tilldelats

Då skulle världen vara en vacker plats, Nicole Accord, Ludvika
Någon väntar barn. Någon annan väntar telefonsamtal. Livet är kanske på väg att ta helt ny vändning under den obevekligt vanliga vardagens yta. I Då skulle världen vara en vacker plats berättas med träffsäker dialog och god gestaltning om små steg mot stora förändringar, och om att kunna och våga ta plats som den man är.

Läs det vinnande bidraget och de fem finalisterna i tävlingen om Lilla Augustpriset här.

Foto: Sören Andersson Text: Svenska Förläggareföreningen