”Amazon ödelägger bokhandeln”

I ett försök att stoppa Amazons framfart satsar förlagen och den franska regeringen 78 miljoner kronor på den oberoende bokhandeln. Kulturministern vill samtidigt förbjuda rabatter i näthandeln.

Den franska kulturministern Aurélie Filippetti pekar ut Amazon som en prisdumpare som måste stoppas.

– Bokbranschen är utsatt för konkurrens av vissa sajter som använder sig av alla medel för att ta sig in på den franska och europeiska bokmarknaden. Det ödelägger bokhandeln, sa Aurélie Filippetti i ett tal tidigare i veckan, refererat av le Monde.

Kulturministern överväger bland annat att lagstifta mot internethandlarnas fria frakter och de fem procents rabatt de tillåts ge inom fastprissystemet.

– I dag har alla fått nog av Amazons sätt att prisdumpa för att komma in på marknaden – bara för att sedan höja priserna igen så fort de nått en monopolställning, sa Aurélie Filippetti.

Tillsammans med franska förläggareföreningen presenterade hon samtidigt ett räddningspaket för de oberoende bokhandlarna. Paketet, på motsvarande 78 miljoner kronor, ska användas för att modernisera boklådorna och för att utveckla den oberoende bokhandelns nätförsäljning.

Regeringen står för cirka 17 miljoner kronor, resten kommer från förläggarna. Systemet ska bland annat finansieras genom den sänkta bokmomsen, från 5,5 till 5 procent, som träder i kraft 2014.

– Vi har aldrig haft ett räddningspaket för bokhandeln på den nivån tidigare, säger bokhandlareföreningens ordförande Matthieu de Montchalin.

Redan i mars sjösatte kulturminister Aurélie Filippetti ett lika stort räddningspaket riktat mot den oberoende bokhandeln. De pengarna ska bland annat gå till en ”framtidsfond” för att göra bokhandeln effektivare.

Text: Lars Schmidt