Billingska byter ägare

Magnus Norling har sålt Billingska bokhandeln i Höör. Köparen har redan en låda i närheten.– Jag är övertygad om att det kommer att bli tuffare tider, säger Magnus Norling. 

Han tror att antalet bokhandlare kommer att minska drastiskt under de närmsta åren.

– Den stora andelen, de som är som typ Billingska, kommer att få problem, det är jag övertygad om. Så det är en ekonomisk fråga. Jag kände att jag ville hoppa av det här tåget innan jag blev tvungen att gå i konkurs. Jag sålde när jag fortfarande kunde få pengar för bokhandeln, säger Magnus Norling.

1 oktober köpte Fredrik och Tina Stattin, ägare till Kindvalls bokhandel i Eslöv, Billingska bokhandeln i Höör av Magnus Norling.

– Dels ligger den bra till i förhållande till den andra lådan med bara några mil emellan, men inte med samma kunder. Sedan är det givetvis ett sätt att överleva och såklart få större omsättning. Vi ser många fördelar med att ha två bokhandlar, säger Fredrik Stattin.

Med två lådor kan man ha bättre lageromsättning, köpa fler böcker och dessutom få mer marknadsföringsbidrag, resonerar Fredrik Stattin.

Sedan han och hans fru köpte Kindvalls i Eslöv för tre år sedan har de ökat både resultat och omsättning rejält, från 1,6 miljoner till 2 miljoner. Bland annat genom att ha böckerna kunderna vill ha inne i butik. Dessutom har Billingska en personlig kontakt med alla kunder, menar Fredrik Stattin.

– Det tror vi mycket på, säger han och poängterar  att det är viktigt att se sin bokhandel som en affärsverksamhet. Man måste våga ta betalt.

– Man köper saker utifrån ett affärsmässigt synsätt, för att man ska tjäna pengar på det. Och det finns ju alla förutsättningar, men som liten bokhandel krävs det nästan att man har flera butiker för att kunna överleva.

Läs om vad Magnus Norling ska göra nu i SvB nummer 17/13.

Text: Tove Leffler