Böcker är min påse

Brittiska bokhandlare- och förläggareföreningen lanserar den största kampanjen någonsin för att hylla boken och bokhandeln.

Idén till kampanjen Books are my bag kommer från brittiska bokhandlareföreningens förra ordförande Jane Streeter och Random House ordförande och vd Gail Rebuck. Kampanjen har skapats av pr-byrån M&C Saatchi, som enligt Gail Rebuck är kända för att ”ta komplexa frågor och koka ner dem till dess väsentliga element”. Till Bookseller säger Gail Rebuck:

– Det har funnits andra kampanjer och de har alla varit bra på sitt sätt, men M&C Saatchi tyckte att de inte fick tillräckligt med gensvar och aldrig riktigt hörts på det sätt som de skulle vilja.

Tygpåsar med kampanjens namn ”Books are my bag” kommer att finnas i både oberoende- och kedjebokhandlar. Kändisar kommer att användas som dragplåster i kampanjen och alla författare som nyligen besökte Londonmässan fotograferades med en tygpåse.

– Påsarna kommer att skapa snack, säger Gail Rebuck till Bookseller.

M&C Saatchi har varit noga med att det inte ska bli en ”stackars mig”-kampanj som söker någon form av stöd för bokhandlar, utan i stället fokusera på de konkurrensmässiga fördelar som boklådor har.

”Folk har en passion för böcker och boklådor gör det enklare för dem att njuta av den passionen”, skriver byrån i ett uttalande.

Kampanjen startar den 24 september och kommer fortgå ända fram till jul. De första tygpåsarna kommer att ges ut gratis, medan nya kommer att tryckas upp till en kostnad. Kedjan Waterstones har redan anslutit sig till kampanjen liksom W H Smith, Foyles och förlagen Hachette, Penguin, HarperCollins, Simon & Schuster och Random House.

– Vad ”Books are my bag” gör är att hylla det fysiska. Mediebilden är att bokhandlare bara är för tekniskt inkompetenta men när jag tittar på min butik i dag eller vilken dag som helst är det inte fallet. Det här är nästan en kampanj riktad mot media om att boklådor är livfulla platser, säger Patrick Neale, ordförande i brittiska bokhandlareföreningen, till Bookseller.

Text: Tove Leffler

FAKTA:
Från 14 september kommer fotona på kändisar med tygpåsar att finnas att ladda ner för boklådor att använda i sin marknadsföring.