Litteraturpolitiskt toppmöte, Bokmässan i Göteborg, 25/9

Den 25/9 medverkar SBF på det Litteraturpolitiska toppmötet som anordnas på Bokmässan i Göteborg. Bokhandeln spelar en viktig roll i litteraturens ekosystem men är alltför ofta osynlig i politiska diskussioner om litteraturens framtid. På toppmötet presenteras fem förslag som kan stärka bokhandeln. Vi uppmanar bl.a. offentlig sektor att förlägga en del av sina inköp till den lokala bokhandeln genom direktupphandlingar. Idag görs majoriteten av alla svenska kommuners bokinköp hos en enda leverantör, Adlibris. Vi menar att man går miste om många värden och i praktiken sätter konkurrensen ur spel genom att ensidigt fokusera på pris i offentliga upphandlingar.

Pressmeddelande

Bokhandlareföreningen presenterar fem förslag för att säkra bokhandelns framtid

I det svenska litteraturpolitiska landskapet glöms en avgörande aktör ofta bort – bokhandeln. Trots dess centrala roll som mötesplats för litteratur, läsare och författare är bokhandeln allt. Trots dess centrala roll som mötesplats för litteratur, läsare och författare är bokhandeln allt för ofta osynlig i politiska diskussioner om litteraturens framtidför ofta osynlig i politiska diskussioner om litteraturens framtid. På det litteraturpolitiska toppmötet på Bokmässan i Göteborg idag presenterar Svenska Bokhandlareföreningen fem konkreta förslag för att säkerställa bokhandelns överlevnad och tillväxt i hela Sverige.

”Bokhandeln är mer än bara en plats där böcker säljs. Den är också en kulturell mötesplats och en viktig del av det lokala samhället. Vi behöver politiska åtgärder som stärker bokhandeln så att den kan fortsätta främja läsning och litteratur,” säger Maria Hamrefors, ordförande för Svenska Bokhandlareföreningen.

 

Fem förslag för bokhandelns överlevnad:

1.Stärk lokal bokhandel genom direktupphandlingar
I dag går majoriteten av den offentliga sektorns bokinköp till en enda aktör – Adlibris. Bokhandlareföreningen uppmanar kommuner, regioner och statliga myndigheter att göra fler direktupphandlingar med den lokala bokhandeln för att värna mångfalden.

”Våra skattepengar ska givetvis användas effektivt, men att ensidigt fokusera på pris i upphandlingarna gör att man går miste om andra värden och i praktiken sätter konkurrensen ur spel”, säger Maria Hamrefors.

2. Öronmärk medel för läsfrämjande aktiviteter i bokhandeln
Genom att skapa särskilda bidrag för bokhandelns läsecirklar, författarbesök och andra evenemang kan man stärka bokhandeln som en central aktör för att främja litteratur och läsning.

3. Inför kulturcheckar för unga
Ge ungdomar kulturcheckar som de kan använda för att köpa böcker och andra kulturprodukter, en modell som framgångsrikt prövats i andra EU-länder. Detta skulle stärka läsningen och bidra till att fler unga konsumerar kultur på sina egna villkor.

4. Etableringsstöd för nya bokhandlar
Hälften av Sveriges kommuner saknar bokhandel. För att bryta denna trend föreslår föreningen stöd till entreprenörer som vill starta bokhandlar – en insats som inte bara gynnar litteraturen utan också bidrar till levande stadskärnor.

5. Kreditgarantier vid generationsskiften
Många bokhandlar riskerar att stängas vid ägarbyten, särskilt på mindre orter. Ett system med kreditgarantier kan underlätta övergången och säkerställa att bokhandlar överlever och den nedåtgående trenden bryts.

 

Personlig service och mångfald – en motvikt till algoritmerna

I en tid då algoritmer styr mycket av vad som visas i digitala kanaler blir bokhandelns personliga service allt viktigare. Särskilt för böcker som barnlitteratur och illustrerade fackböcker är bokhandelns kunniga personal ovärderlig för att guida köpare rätt.

”Bokhandeln har en viktig uppgift att lyfta fram litteraturens bredd och tillgänglighet. Utan den fysiska bokhandeln riskerar många titlar att försvinna i digitaliseringens brus,” säger Maria Hamrefors.

 

Bokhandlareföreningens förslag syftar till att säkerställa att bokhandeln, som en central aktör i litteraturens ekosystem, kan fortsätta spela sin roll i att främja läsning och litteratur i hela Sverige. Nu är det upp till politiker och beslutsfattare att agera.

För mer information, kontakta:
Maria Hamrefors
Ordförande, Svenska Bokhandlareföreningen
Tel: 070-601 92 05. E-post: maria.hamrefors@booksellers.se