Bokhandelsdöden är en myt

Enligt färsk statistik har antalet fysiska bokhandlar i Sverige ökat sedan 2005. Den visar att ryktet om den påstådda ”bokhandelsdöden” är kraftigt överdrivet.Statistiken, som tagits fram av bokhandelsekonomen Leif Olsson, visar att det 2012 fanns 326 allmänbokhandlar i Sverige. Undersökningen är en uppdatering av de han gjort för SvB 2005 och 2010. Resultatet innebär en uppgång mot 2005, då antalet var 316, men en nedgång mot 336 butiker 2010.

Siffrorna kontrasterar bilden av att den fysiska bokhandeln är i fritt fall. Anna Möller Wrangel, vd för Bokhandlareföreningen, är inte förvånad över resultatet. Föreningen hade 335 medlemmar förra året, endast en mindre än 2001. Hon säger att myten om bokhandelsdöden behöver punkteras.
– Det skulle leda till ökat självförtroende.

Leif Olsson använder en allmänt vedertagen definition av allmänbokhandel som boklådor med en bred sortering allmänlitteratur på svenska. Den nya statistiken visar att det mellan 2010 och 2012 lades ner 27 bokhandlar. Av dessa var elva konkurser, av vilka två återuppstått. Dessutom har 17 nya bokhandlar tillkommit, vilket skapar en nettonedgång på tio butiker.

En av de nya är Östermans bokhandel i Säffle, som 2010 gav Säffle kommun sin första boklåda på flera år.
– Bokhandeln går plus. Jag tar ut en ordentlig lön och klarar mig bra, säger Johan Österman.

Men åsikterna om hur många bokhandlar som försvunnit de senaste åren går isär. I början av februari skrev KF Medias vd Maria Hamrefors ett blogginlägg om att 150 boklådor lagts ner de senaste tio åren. Siffrorna kom från Handelns Utredningsinstitut och innefattar bokhandel såväl som tidnings- och pappershandel, exempelvis Press stop och Svanströms. Att nya bokhandlar öppnat nämner inte Maria Hamrefors.
– Men jag kan ta gift på att det inte startats 150 nya bokhandlar, säger Maria Hamrefors.
Och tillägger:
– Det är ett problem vi har i branschen, att vi har så dålig statistik.

Text: Kalle Laxgård / Svensk Bokhandel

Fakta
Totalt är 100 av 290 kommuner i
Sverige utan fysisk bokhandel.
2010 var antalet 97.