Bokhandlare är med och utser vinnare av Augustpriset

Det är ett noggrant arbete som gjorts för att få rätt personer att vara med i det viktiga arbetet att utse Augustpristagarna. Margareta Alle, bokhandlare i Enköping är utvald elektor, och har fått det hedersamma uppdraget att vara med i arbetet att utse vinnaren till Augustpriset i barn och ungdomskategorin.

Fram till 18 november har Margareta och de resterande elektorerna på sig att läsa igenom de sex titlar som är nominerade. Margaret Alle har intervjuats av Sveriges Radio P4 Uppland. Hur hon ser på sitt uppdrag och hur hon läser böckerna kan du höra mer om här.

Peter Nilsson, bokhandlare i Hallstahammar är också elektor, han ska läsa igenom alla sex titlar nominerade till årets skönlitterära bok. Sveriges Radios P4 Morgon Västmanland intervjuade Peter om det ärofyllda uppdraget, lyssna på det här.  

Det är ett gediget arbete som leder fram till vinnarna av Augustpriset. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Vilka de nominerade titlarna är tillkännages under en presskonferens, som ägde rum i Stockholm den 21 oktober. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer – 21 i vardera kategori. Elektorerna är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker med flera. Omröstningen är sluten och den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

På Augustgalan delas Augustpriset ut i de tre olika kategorierna. Augustgalan hålls måndagen den 25 november. Vilka författare som erhåller 100 000 kronor och en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare, är hemligt fram till dess att de förseglade kuverten bryts.