Bokiahandlare nöjda med namn

Beslutet att kalla den nya kedjan för Akademibokhandeln får godkänt av Bokias medlemmar.
– Jag är övertygad om att det var rätt beslut, säger Ulrika Larsson, Bokia.

Med namnbytet tar sig Akademibokhandeln äntligen in i Halmstad, som kedjan sneglat på i tio år. En av boklådorna man försökt köpa är Bokia på Storgatan. Den blivande Akademibokhandlaren Ulrika Larsson har inget emot att butiken byter namn.
–Vi gillar böcker, det är huvudsaken, säger hon.
I Umeå är det bara en dryg minuts rask promenad mellan Bokia Åkerbloms och Akademibokhandeln. Mats Gyllengahm på Åkerbloms är nöjd.
– Som beskrivande namn på vad vi vill och kan, passar Akademibokhandeln bra.
Men Mats Gyllengahm funderar på att åter sätta upp en skylt med ”Åkerbloms”.
– Frågan är hur vi ska identifiera oss gentemot varandra. Jag vill ju att folk ska fortsätta att handla hos oss. Jag är min egen plånbok.
Lars Göransson på Bokia i Varberg tycker att namnbytet är positivt, även om han misstänker att Varbergsborna inte riktigt vet vad Akademibokhandeln är.
– Här tycker man nog bokhandel som bokhandel, säger han.
I de centralägda butiker i Göteborg som först hette Wettergrens, sedan Bokia och snart Akademibokhandeln är man luttrad.
– Det var lite problem när vi bytte till Bokia, för enligt kontraktet fick vi inte lov att profilera om butikerna på 1,5 år. Nu kommer det ske på en gång och vi kan lägga en bombmatta och tala om för kunderna att vi byter, säger Henrik Linnér, butikschef på Backaplan.
Text: Lars Schmidt