”Boklagen död”.

Den norska boklagen balanserar på en skör tråd.

Inget av partierna som vann valet i september är för en lag. Allt pekar nu på att de fasta priserna fortsätter med hjälp av ett fortsatt branschavtal.

Sedan det blev klart att Höyre och Fremskrittspartiet bildar ny regering i Norge är utsikten för ett införande av en boklag mycket dålig.

Lagens kärna är införandet av ett fastprissystem. Även i dag har landet fasta priser, men dessa är baserade på ett avtal mellan bokhandlar- och förläggarföreningen.

Ännu är inget beslut fattat, men båda regeringspartierna är mot en lagändring. Enligt tidningen Bok og Samfunns källor inom regeringspartierna är ”boklagen död”.

Tom Harald Jensen är ordförande i förläggarföreningen och förlaget Cappelen Damms vd. Han betonar att läget än så länge är mycket oklart.

– Med undantag för Fremskrittspartiet är alla partier positiva till fortsatt fast pris för böcker. Nu verkar det mer troligt att priserna även fortsättningsvis kommer justeras genom avtal mellan parterna än i form av en lag, säger han till SvB.

Även på bokhandlareföreningen väntar man spänt på besked. Vd:n Trine Stensen:

– Det som är viktigt är att så många partier anser att fasta priser är ett medel för att behålla litteraturens starka ställning. Jag tror att även Fremskrittspartiet är mån om bredden och kvalitén på litteraturen.

Den tidigare styrande rödgröna alliansen har drivit frågan länge. I juni antog stortinget en boklag med fastpris som utgångspunkt efter att de rödgröna röstat för – alla andra mot. Sedan dess har kulturdepartementet arbetat vidare med införandet. Ett arbete som nu upphör.

Kristenn Einarsson, vd förläggarföreningen, har sin bild klar.

– Det blir ett fastpris, antingen lag eller avtal.

Trine Stensen menar att den stora fördelen med en lag, framför fortsatta avtal, är att en sådan inkluderar aktörer som inte är medlemmar i branschorganisationerna.

– En lag blir långsiktig och kommer att gälla alla. Den skulle också gälla e-böcker, säger hon.

I lagförslaget fanns även en bestämmelse om att handlarna skulle kunna ta ut en marginal på högst 50 procent. Den delen ställer sig Trine Stensen starkt kritisk till.

– En maxmarginal låser dynamiken i förhandlingarna. Det skulle också drabba de minstabokhandlarna mest. Lars Schmidt

Text: Kalle Laxgård