De oberoende blir fler

2012 var ett bra år för den oberoende bokhandeln i USA. Omsättningen för de cirka 1 500 boklådor som är med i American Bookseller Association (ABA) steg med åtta procent 2012.Att Borders lade ner under 2011 erbjöd öppningar för de oberoende bokhandlarna i USA. Men när Oren Teicher, vd för ABA, presenterade siffror för 2012 under TOC-konferensen i New York, visade det sig att uppgången kanske inte bara handlade om det. Under 2012 ökade medlemmarna i de oberoende sin omsättning i den fysiska handeln med åtta procent. Dessutom fick föreningen 43 nya medlemmar. För de 480 boklådor som nu använder den gemensamma internetplattformen Indiecommerce ökade online-försäljningen med 28 procent.
– Den oberoende bokhandeln i USA omfamnar tekniken, säger Oren Teicher. De begriper bättre än andra att man inte kan driva en livaktig affär om man inte har en internetnärvaro.
I höstas meddelade ABA ett samarbete med Kobo, vilket innebär att boklådorna kan sälja Kobos plattor och e-böcker via sin hemsida. Cirka 300 butiker hade anslutit sig till samarbetet under julhandeln och Oren Teicher väntar sig fler under 2013.
Men ABA har inte bara tekniken att tacka. Allt fler amerikaner ansluter sig till den nya ”handla lokalt-rörelsen”. Under Small Business Saturday som i november anordnades för andra året, handlade amerikanerna för häpnadsväckande motsvarande 34,8 miljarder kronor.

Text: Tove Leffler / Svensk Bokhandel