Döden, skilsmässor, katastrofer?

Föräldrar frågar ofta bokhandlaren vilka ämnen som behandlas i den bok deras barn ska läsa. Det har blivit ett av Bokslukarens viktigaste sätt att konkurrera med näthandeln.

Vad kan den traditionella bokhandeln göra för att utmärka sig mot nätets prispressande rivaler? Barnboksbutiken Bokslukaren på Södermalm i Stockholm har en rad svar på den frågan.

Ett av dem är direkt synligt när man kliver in i de små lokalerna vid Mariatorget. I den inre av butikens två rum finns en röd soffgrupp. På en disk bredvid står en espressomaskin och en uppsatt prislista informerar om en rad bakverk döpta efter kända namn från barnlitteraturen.

– Det här är en mötesplats, säger delägaren Lisa Gunnarsson. Det är en del av hela konceptet och är väldigt viktigt för oss.  Det är vår konkurrens mot nätet.

Kompanjonen Ebba Billengren instämmer:
– Man måste erbjuda något i förhållande till nätbokhandeln. Se till att kunden får något för att de kommer hit.

De två vännerna startade Bokslukaren tillsammans med Johanna von Horn hösten 2007.  Men fröet till verksamheten såddes redan kring millennieskiftet, då trion studerade vid Centrum för barnkulturforskning vid Stockholms universitet.

– Man läser allt från litteratur till teater och barnpsykologi på den utbildningen. Det gav oss tanken om att skapa ett minikulturhus för barn. En plats med kulturell bredd, med en bokhandel som bas, säger Ebba Billengren.

”Bredden” omfattar i dag betydligt mer än ett café som serverar ”Hans och Gretas pepparkakor.” Bland bokhyllorna finns ett stort urval av allt från dvd-filmer till cd-skivor, planscher och leksaker. Bokslukaren arbetar också flitigt med arrangemang och events i butiken.

Att nischa sig hårt mot just barn tror ägarna är en av deras styrkor. Ebba Billengren talar om att det finns särskilda förutsättningar som gör att barnboken gör sig bra i en fysisk bokhandel.
– Framför allt när det gäller bilderböcker är formatet viktigt. Kunden vill kunna komma in i butiken och se och känna på boken, säger hon.

Barnbokens köpare är också ofta i behov av en personlig kontakt.
– Många föräldrar vill veta vilka ämnen som behandlas i en bok, framförallt i kapitelböcker. De kan ha uttalade saker som de inte vill att deras barn ska läsa om, som skilsmässor eller döden. Vi försöker därför läsa igenom ganska mycket av det vi säljer och kan svara med saker som: ”På sida fyra står det om en drunkningsolycka”, säger Ebba.

Lisa Gunnarsson håller med:
– Vi gör det vi kan. Den digitala expansionen är här nu, men vi är också här.

BOKSLUKAREN.

Startades: Oktober 2007.
Antal anställda: De tre delägarna, samt några extraarbetare.
Eget förlag: Till sitt ettårsjubileum gav Bokslukaren ut en nyutgåva av Barbro Lindgrens Nu är vi gorillor låssas vi, från 1971.
– Förlagsdelen skulle vara rolig att jobba vidare med och göra fler nytryck av äldre böcker, säger Ebba Billengren.
Omsättning: 2, 5 miljoner (Bokslut i april 2012)
Del av omsättningen som inte kommer från böcker: 30 procent.

Text: Niklas Strömberg

SvBlogo webb