Hamrelius Bokhandel flyttar

En 650 kvadratmeter mindre lokal ska ge bättre ekonomi för Malmöbutiken.
– Det är många fördelar med detta, säger delägaren Gudmund Hamrelius.

I närmare ett halvår har Hamrelius Bokhandel i Malmö aktivt sökt efter nya lokaler. Nu är det klart att butiken i september flyttar till Kvarteret Caroli i centrala Malmö. Bättre ekonomi är den största anledningen till flytten.

– De nya lokalerna har mycket lägre kostnader, det kan man inte sticka under stol med.  Vi flyttade in i våra nuvarande lokaler innan näthandeln slog igenom och var en av de butiker som tappade mest i början, som värst över 30 procent. Under de senaste tre fyra åren har vi stått mer stilla i omsättning, men nu vill vi försöka göra lite vinst, säger Gudmund Hamrelius,

Hamrelius Bokhandels nuvarande butik på Södergatan är närmare 1000 kvadratmeter, delat på två plan. Att den nya lokalen är en enplanslösning som endast mäter 350 kvadratmeter ser Gudmund Hamrelius som en fördel.

– Det kanske har varit lite väl spatiöst där vi varit tidigare. Två plan är inte bra, det är många som tvekar inför att gå i trappor, säger han.

Flytten planeras inte medföra några personalnedskärningar, i alla fall inte bland fast personal.

– Men vi kanske inte behöver ta in någon extrapersonal till jul, säger Gudmund Hamrelius.

Hur påverkas sortimentet?

– Jag tror inte att vi kommer behöva skära ned så mycket, vi har räknat noga på de här ytorna. Men det är klart: Vi har en väldigt stor konstavdelning och konst är inget man säljer så mycket av i dag. Vi kan också minska lagret när det kommer till samhälle och politik. Men med hjälp av detta tror jag att vi kommer kunna utöka vår engelska avdelning. Vi har ju redan en stor engelsk avdelning, med framförallt foto-, mode- och designböcker. Det tror jag det kan det bli mer av.

Text: Niklas Strömberg