Harlequin i bokhandeln

Harlequin börjar sälja böcker i bokhandeln. Främst gäller det titlar inom ungdoms-, crossover- och erotikgenren.
– Självklart vill vi att detta ska öka vår lönsamhet, men vi hoppas också att vi kan bidra till att fler yngre börjar läsa, säger vd Anette Ekström.

I år är det sju titlar som kommer att gå att köpa i Akademibokhandelns butiker, samt hos nätbutikerna Adlibris, Cdon och Bokus. Böckerna går att köpa från och med den 4 juni. Nästa år ska antalet titlar bli fler.

– Vi sålde böcker i bokhandeln under en period runt 2001, 2002 och 2003 när chick-lit var stort, men när den trenden la sig lämnade vi det. Sedan dess har vi sålt böcker i dagligvaruhandeln, via vår bokklubb och på vår hemsida, säger Anette Ekström.

I dagligvaruhandeln byts Harlequins titlar ut var fjärde till var åttonde vecka. De titlar som kan köpas i bokhandelns får ett längre liv.

– Till bokhandeln har vi valt ut fristående titlar eller trilogier. De titlar som kommer ut i dagligvaruhandeln ingår ofta i serier, säger Anette Ekström.

Var och en av de sju titlarna har tryckts upp som danskt band i 10 000 exemplar. Bokhandelstitlarna vänder sig överlag till en något yngre målgrupp, än Harlequins ordinarie som främst är kvinnor mellan 35 och 45. Bland bokhandelstitlarna märks zombieromanen Alice i Zombielandet av Gena Showalter och Hannah Harringtons debut Tyst. Dessutom ger Harlequin ut Jason Motts debut Återvändarna i augusti. Boken har även blivit tv-serie under namnet Resurrection, som börjar visas i amerikansk tv i höst.

– Vi vill göra det vi kan för att vara med och hjälpa till att öka läsandet bland unga, säger Anette Ekström.

Är det här ett sätt att visa att Harlequin ger ut annat än romantik?

– Vi vill slå ett slag för vårt varumärke och att vi har en väldigt bred utgivning, det är inte så många som vet det. Romantiken står ungefär för 60 procent i dag, resten är bland annat kokböcker, horoskopböcker och crossover, säger Anette Ekström.

Text: Carina Jönsson