KF bekräftar: Vill sälja medieföretagen

KF vill sälja Norstedts och Bokus. Detsamma gäller bolagets del av Akademibokhandeln. Det bekräftar nya ordföranden Anders Sundström.

Förlusttyngda Kooperativa Förbundet, KF, kallade under måndagen till presskonferens på huvudkontoret i Solna. Ordföranden Anders Sundström presenterade en ny organisation och ett nytt bolag, Coop Sverige AB.

Bolaget kommer att ägas av KF och arbeta för att stärka positionen inom mat och livsmedel.

– Vi ska fokusera på att driva en dagligvaruverksamhet, säger Anders Sundström.

Ordföranden bekräftar att den nya fokuseringen innebär att man vill sälja KF:s verksamheter inom andra områden, där bland annat Norstedts, Bokus och Akademibokhandeln ingår.

– Vi ska försöka hitta andra ägare till de verksamheter som handlar om annat än dagligvaruhandel. De stora volymerna ligger inom framförallt media och fastigheter, men också KF Invest, säger Anders Sundström.

Maria Hamrefors, vd på Akademibokhandeln som delvis ägs av KF, är fåordig om beslutet:

– Deras planer, eller eventuella planer, på försäljning får de kommentera. Men för oss är det ingen nyhet att dagligvaruhandeln är koncernens kärnverksamhet.

Peter Wilcke, på KF-ägda Norstedts berättar att han inte tagit del någon aktiv diskussion kring en försäljning.

– Det är en KF-fråga hur ägandet ska se ut och inget jag kan kommentera. Vi får se om vi blir till salu, men för oss handlar det om att hålla fokus på det vi gör.

Sofia Bertills, vd för Bokus, har valt att inte lämna någon kommentar.

Som en del av omorganiseringen inom KF får tidigare vd:n Frank Fiskers gå från sin tjänst. Anledningen är enligt Anders Sundström att den nya organisationen Coop Sverige AB kräver en annan kompetens.

Frank Fiskers får en fallskärm på 18 månadslöner, cirka 11 miljoner kronor, enligt SVT. KF:s vice vd och finansdirektör Johnny Capor går in som tillförordnad chef.

På frågan om Frank Fiskers fått sparken svarar Anders Sundström:

– Det är vi som har sagt åt honom att han ska lämna.

Text: Niklas Strömberg