Leif Olssons unika bokhandelshistoria fullbordad – Beställ friex

Med Violen från Flen och andra bokhandelshistorier fullbordas Leif Olssons unika dokumentation av den svenska bokhandelns historia från 1800-talet till nutid.

Tidigare har han skildrat utvecklingen i Stockholm i boken Bokhandelns historia i Stockholm (Kaunitz Olsson, 2022). Violen från Flen innehåller nu fakta om varje bokhandelsetablering utanför Stockholm, med biografiska uppgifter och ett avsnitt om bokhandelns utveckling för varje län. Dessutom finns ett inledande avsnitt som behandlar bokhandelsbranschens historia från 1483 till nutid och de händelser som påverkat utvecklingen. Hans material består av samtliga bokhandlar sedan år 1800 och omfattar information om 3 500 bokhandelsföretag, 4 500 olika ägare och närmare 8 000 namngivna personer. Samtliga uppgifter sökbara i bokens digitala upplaga. Tillsammans blir hans bägge böcker ett standardverk om den svenska bokhandelns historia.

I Violen från Flen tar Leif Olsson med läsaren på en rundtur över Sverige, där villkoren för bokhandel kunde se helt olika ut i glesbygd och lärdomsstäder. Han bjuder också på en resa i tiden där urbanisering, regleringar och digitalisering har förändrat samhället och bokhandelns villkor.

”Min skildring är full av historier om personer som trott på bokhandeln och uträttat fantastiska prestationer. Det är ju inte alla som är dokumenterade i vistexter som bokhandelsbiträdet Carin Österholm i Ulf Peder Olrogs visa Violen från Flen,” säger Leif Olsson. ”Det har varit en glädje att skriva om dem alla och därigenom hedra dem för deras stora insatser i litteraturens tjänst.”

Boken ges ut av Avdelningen för litteratursociologi vid Uppsala universitet i samarbete med Svenska Bokhandlareföreningen. Parallellt publiceras de båda böckerna Violen från Flen och Bokhandelns historia i Stockholm digitalt på Litteraturbanken.se, vilket gör dem läsbara och sökbara på denna webbplats.

”Leif Olssons material kommer att ha ett betydande värde för den undervisning och forskning som bedrivs hos oss,” säger Johan Svedjedal, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. ”Bokhandeln är ju en av den litterära kulturens viktigaste arenor.”

Unik roll i litteraturens ekosystem

Bokhandeln har en unik roll i litteraturens ekosystem. Leif Olssons material visar på bokhandlarnas engagemang och förmåga till anpassning när förhållandena förändras. Av dagens verksamma 287 bokhandlare har hela 51 en historia på 150 år eller mer. Nio av dem en historia på över 190 år, och den allra äldsta på 215 år.

Baserat på dagens kommunindelning har alla Sveriges kommuner utom fem haft åtminstone en bokhandel, men idag saknas bokhandel i 150 av landets 290 kommuner.

– ”Som branschorganisation arbetar vi för att alla i hela Sverige ska ha tillgång till en bokhandel. Bokhandeln gör litteraturen synlig och tillgänglig i samhället och har en viktig uppgift som nav för det lokala kulturlivet och som läsfrämjare,” säger Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen.

För friex, skicka e-post till info@booksellers.se och ange bokhandelns namn och leveransadress.  Ytterligare exemplar kan beställas hos Förlagssystem.

För mer information, kontakta:

Leif Olsson, författare, olsson.leif.h@gmail.com, tel 070 564 64 41

Johan Svedjedal, professor emeritus, Uppsala universitet, johan.svedjedal@littvet.uu.se, tel 070 366 99 43

Maria Hamrefors, ordförande, Svenska Bokhandlareföreningen, maria.hamrefors@booksellers.se, tel 070 601 92 05

Ladda ner vårt pressmeddelande här:

PRESSMEDDELANDE – 2024-08-26