MORA BOKHANDEL

Många turister, stort sortiment och höga marginaler. Trots lägre försäljning tickar Mora Bokhandel på. En egenutgiven vykortsbok blev förra årets största succé.

Innan man kommer fram till mittpelaren med dalahästar passerar man gratulationskort och en glasögonsnurra. Till höger står kartor och reselitteratur.

Längre in breder böckerna ut sig åt alla håll. Både lockande och oöverskådligt. ”Lite av ett snattarparadis” kallar ägaren Bertil Kröjtz det. Rymligheten är ett arv från tiden när butiken omsatte över tio miljoner kronor och vinstmarginalen låg stabilt över åtta procent. För en bokhandel i en kommun av Moras storlek var det närmast sensationellt bra.

– Det var den gamla goda tiden, när man hade råd att expandera, säger Bertil Kröjtz.

Det var tio år sedan. Före lågkonjunktur och innan kommunen slutade köpa böcker och kontorsmaterial. Och innan Ica Maxi slog upp portarna 2008.

– Det året tappade vi en miljon.

Men trots allt ligger omsättningen fortfarande på drygt sju miljoner. Bertil Kröjtz, som säger att han varken är analytiker eller ser bokhandeln som en livsgärning, konstaterar att ”vi har alltid haft det väl förspänt här uppe”.

Varför? Bertil Kröjtz skrattar.

– Jag vet fan inte! Folk tycker väl att vi är trevliga.

1996, när Bertil Kröjtz var resande säljare i handikapputrustning, såg han en annons i Dagens Industri om att boklådan i Mora var till salu. Själv kunde han inget om bokhandleri, men hustrun Anna hade tidigare stått i butiken. Inte för att hon var särskilt bra på böcker, men:

– Hon visste ju hur kassaapparaten fungerade.

Själv ser Bertil Kröjtz böcker som ”vilken produkt som helst”. Det viktiga är, säger han, att ha folk anställda som kan litteratur. Och att titlarna inte blir stående i hyllorna. Kundkretsen är bred. Moraborna är själva för få för att bokhandeln ska snurra, istället är det turister och dalmasar från hela norra Dalarna som driver upp försäljningen. Andelen böcker stiger år för år och ligger nu på 60 procent av försäljningen. Samtidigt jobbar butiken med att öka marginalerna.

– Vi har trippat uppåt, ska väl bryta 50 procents-vallen snart.

Det innebär att Mora Bokhandel inte följer Bokias priser, utan försöker ligga högre – särskilt på pappersvaror. På inbunden litteratur är det svårt att öka marginalen, enligt Bertil Kröjtz. Där jämför kunderna mer.

– Men pocket tickar på. Tag tre, betala för två-skyltarna kom aldrig upp hos oss. Fyra för tre plockar vi också gärna bort.

Förra årets inbundna succé var ”Vykort från Mora”, utgiven på eget förlag. Produktionskostnaden låg på cirka 60 kronor styck, utpriset var 229.

– Vi kläckte idén, sedan var det en vykortsfanatiker som hängde på. Vi sålde för en kvarts miljon första säsongen, sedan har det fortsatt.

Text: Lars Schmidt