Noga med detaljerna

Medan konkurrenterna har rutschat utför i listan har Bok & Co genom stabila vinster segat sig in bland de tio mest lönsamma bokhandlarna i Sverige.

Matilda Ahlgren får det att låta enkelt.

– Detaljhandel handlar om detaljer, det är inget nytt, säger hon från andra sidan det ellipsformade konferensbordet på huvudkontoret.

De stora lokalerna – som hon säger att hon gärna skulle minska – ligger bakom kedjans butik i Kungälv. Härifrån styr vd Matilda Ahlgren Bok & Co:s fem västsvenska butiker: en i Kungälv, en i Lerum, en i Partille och två i Göteborg.

Mellan 2008 och 2011 sjönk kedjans omsättning med 15 procent till 42 miljoner kronor, därefter har den legat still. I år räknar hon med att försäljningen stiger en aning igen.

Relationen böcker/andra varor ligger på 65/35 i fyra av butikerna. I butiken i köpcentret Allum i Partille är andelen böcker högre, omkring 70 procent.

– De senaste två åren har vi inte haft det där tappet på böcker som man läser om.

Samtliga butiker går med vinst, men några bättre än andra. Matilda Ahlgren har i dagsläget inga planer på ytterligare butiker.

– Det är en bransch med stora risker. Man kan blöda ganska mycket om det blir fel.

Bok & Co:s resultat har legat på närmare fem procent i ett par år och kommer att ligga kvar där, tror Matilda Ahlgren. När hon ska förklara varför börjar hon med medarbetarna.

– De är A och O. Sedan är det läget, koll på siffror, kurant lager och bra lageromsättningshastighet.

Matilda Ahlgrens styvfar, Christer Pershow, som hon äger företaget tillsammans med, var en gång med och skapade Bokia. Nu blir Bok & Co en del i det nya Akademibokhandeln. Matilda Ahlgren sitter i styrelsen och tror att ny kedja och nytt namn kan ge bättre affärer för bokhandeln i allmänhet.

– Vi får helt andra muskler, säger hon.

Text: Lars Schmidt