Norsk bokhandel skriver kontrakt med största förlagen

Norges tre största förlag har skrivit kontrakt med Read Entertainment som står bakom Eldorado bokhandel i Oslo. Över 100 förlag hyr nu varsin plats i det som kommer bli landets största boklåda.

Eldorado bokhandel, som öppnar i augusti, ska inte vara indelad efter genrer. Istället hyr förlagen varsitt utrymme i butiken, där de kan exponera titlar och författare som de vill. Förlagen får 75 procent av vinsten per såld bok. Resten går till Read Entertainment.

Med de tre största förlagen, Cappelen Damm, Aschehoug och Gyldendal, på plats finns nu mellan 100-120 förlag representerade i bokhandeln, som på sina 3 000 kvadratmeter även huserar scener, en kaffebar, en restaurang och läsrum, skriver Oslo Handel.

I en intervju med tidningen kallar Read Entertainments vd Hans Christian Hjelseth Eldorado för ett ”kommersiellt litteraturhus”. Han säger också att det faktum att flera bokhandlar i närheten, som Norli Storgata och Grensen Libris, lagts ner inte avskräcker honom.

– Om vi skulle öppna en liten bokhandel med att halvdåligt utbud eller en som såg ut precis som alla andra hade vi spelat ett högt spel, men det här blir något nytt, extra och spektakulärt, säger Hans Christian Hjelseth till Oslo Handel.

Read Entertainment har sedan tidigare en bokhandel med samma koncept i Westby. Butiken i Oslo blir Norges största bokhandel.

Carina Jönsson