Pocketstället har skulder på 27 miljoner

Bonnierförlagen och Pocketförlaget är de största fordringsägarna. Nu har både Bonniers och Förlagssystem stoppat sina leveranser till grossisten.

Bonnierförlagen står för 67 procent av fordringarna, alltså 18 miljoner kronor.

– Det är ju hemskt förstås. I det korta perspektivet blir det en enorm smäll för oss. Men i det längre handlar det om böcker i dagligvaruhandeln. Pocketgrossisten har det ju också tufft, säger Håkan Rudels, förlagsdirektör på Bonnierförlagen.

Ingen av fordringsägarna fick någon förvarning om Pocketställets problem. Nu har både Bonniers och Förlagssystem stoppat sina leveranser.

– I och med att de har väldigt många fakturor som inte är betalda kan vi inte leverera, säger Bo Hermansson, tillförordnad vd på Förlagssystem.

Värst drabbat på Förlagssystem är Pocketförlaget med fordringar på cirka 2,8 miljoner.

– Jag känner mig lurad, för de måste ju ha sett det här under en längre period. När man får se hur siffrorna ser ut undrar man varför de inte gjort något tidigare, säger Louise Bäckelin, vd för Pocketförlaget.

Tor Enander, vd Pocketstället:

– Jag förstår att det kan ha kommit som en överraskning. Jag beklagar det, så ska det inte vara.

Även om Pocketstället dragits med minusresultat en längre tid, menar Tor Enander att han inte tidigare anat att det skulle gå så här illa. Två anledningar till företagets nuvarande situation är en stor sommarkampanj som inte gick som väntat och att man tappade Coop som kund.

– Det kan ha förändrat bilden för ägarna och vad de vill göra av bolaget.

Hade de kunnat täcka förlusterna annars?

– Ja, så kan ju ägare välja att göra, men förfarandet med en rekonstruktion syftar till att säkerställa att verksamheten kan bedrivas vidare.

Text: Tove Leffler