Säsongsskifte i Ystad

På vintern känner personalen i Bokhandeln i Ystad sin kundkrets utan och innan. På sommaren kommer två helt nya grupper in och handlar – de utländska turisterna och ”stockholmarna”.

Butikschef Kerstin Rydholm ändrar ofta plats på böckerna i den 200 kvadratmeter stora bokhandeln. Hon vänder och vrider på böckerna, ställer pärmarna utåt eller vänder lockande omslag framåt. Butiken får inte se likadan ut vecka efter vecka. Stamkunderna måste känna att det händer någonting.

– Jag älskar att experimentera. Jag kan vakna på nätterna och fundera på varför kunderna inte hittar vissa böcker trots att de kanske står på butikens bästa plats, säger hon.

ystadbokhandel1-1
Kerstin Rydholm, Butikschef Bokhandeln i Ystad

Under vinterhalvåret är det mestadels kända ansikten som kommer in och handlar i bokhandeln. Personalen har bra koll på vad kundkretsen efterfrågar och kan rekommendera rätt böcker till mormor eller lillebror. På sommaren sätts den vanliga ordningen ur spel. När turisterna anländer flyr Ystadborna shoppingstråket. För bokhandeln, som är placerad mitt på Stortorget, innebär det nya kunder att sälja böcker till. Dels stockholmarna – ”vilket egentligen innebär alla som bor ovanför Skånegränsen” – med sommarhus i Ystad, dels de utländska turisterna. Den förstnämnda gruppen vill ha litterärära böcker som de inte hunnit läsa under året. I sommar kommer bland annat PO Enquists Liknelseboken gå bra bland stockholmarna, tror Kerstin Rydholm.

Den andra gruppen, som till stor del består av tyskar, vill gärna läsa svenska deckarförfattare på engelska.

– Vi har hela Mankells översatta produktion till exempel, fast de vill så klart helst ha Wallanderböckerna, säger hon.

Pysselböcker till barnen, böcker om Skåne och Ystad eller personer från området flyttas också fram till en mer framträdande plats i butiken under sommaren.

– Vi blir lite av en turistbyrå. Folk kommer in och frågar om allt möjligt. Men så plockar de med sig en karta och en bok på vägen ut också. Det är bra när det kommer nytt folk, då kan vi inte gå här och såsa, säger Kerstin Rydholm.

Bokhandeln köper ofta in bara ett eller två exemplar av en titel och satsar istället på bredd. Man jobbar mot att ha ett så litet lager som möjligt. Två tre gånger i veckan går en bil mellan Ystad och systerbutiken i Trelleborg.

– Vi har ett integrerat kassasystem och kan se exakt hur bra böcker går här och där. Om vi bara en bok kvar av en titel och de har alla sina kvar så skickar vi hit deras. Vi kompletterar varandra bra. De har en lite annan publik där.

Vilka böcker funkar där?

– Mer romaner, som till exempel Danielle Steele. De vill inte ha faktaböcker och samhällskritiska böcker på samma sätt som här. Det har gjort att vi nästan inte har några returer.

Text och foto: Carina Jönsson

Bokhandeln i Ystad
Ingår i: Familjeföretaget Söderslätts Bok & Papper, som även driver bokhandel i Trelleborg.
Antal anställda: Fyra på heltid.
Andel böcker i butiken: 60 procent. Papper står för 40 procent.