SBF blir förläggare

Svenska Bokhandlareföreningens medlemmar kommer i framtiden att erbjuda printondemand-tryck till sina kunder. Dessutom lanserar de i höst tjänsten bokibrev.

Under Bokmässan i Göteborg i september kommer SBF att lansera två nyheter. Det första är tjänsten ”bokibrev”.

– Vi hade tänkt kalla det ”bokogram”, men det hade Adlibris redan tagit och varumärkesskyddat, säger SBF:s vd Anna Möller Wrangel.

Bokibrev innebär att en kund kan skicka en bok i ett specialdesignat paket från vilken av Bokhandlareföreningens medlemmar som helst. Det levereras nästa dag till adressaten – precis som ett blommogram.

Kuverten eller paketen kommer att designas av olika konstnärer och bytas ut en gång varje eller vartannat år. Först ut är Yrjö Edelmann.

– Vi vill skapa ett paketomslag som ger bokmottagaren någonting extra, säger Anna Möller Wrangel.

Dessutom ger sig Bokhandlareföreningen in i förlagsbranschen. På Bokmässan lanseras även deras pod-tryck, som innebär att varje bokhandel kommer att erbjuda sina kunder att trycka upp böcker till självkostnadspris, precis som flera amerikanska boklådor redan gör i dag. Kunden kan själv välja papperskvalitet, mjuk eller hård pärm och om man vill ha färgbilder i.

– Vi vill ge möjligheten till dem som bär på författardrömmar att själva ge ut sina alster på ett enkelt sätt, säger Anna Möller Wrangel.

bild-25

Text: Tove Leffler