Årets bokfest är igång

En älskad tradition och en av årets viktigaste perioder för bokhandeln är i gång. Bokrean startade den 26:e februari och i år erbjuds de fyndsugna reapriser på nära 1 000 olika titlar.

Vissa bokhandlare väljer att öppna extra tidigt den morgon bokrean startar, några slår till och med upp portarna redan vid midnatt. Det är tydligt att rean är en viktig period för de svenska boklådorna. Och en älskad tradition hos konsumenterna. Nästan inga varugrupper får så mycket uppmärksamhet i media som boken får under bokrean. I såväl tidningar som i etermedier får bokintresserade fyndtips och rapporter från trängseln i bokhandeln.

Bokrean är en helt unik tradition vi sett växa fram i Sverige. Ingen annanstans i världen har förlag och detaljhandeln lyckats samla sig kring en gemensam bokrea. I Sverige började det som ett sätt att sälja förlagens restupplagor på 1920-talet. På den tiden var bokrean inte förknippad med något speciellt datum. Något förlag började med utförsäljning och andra följde helt enkelt efter. Sedan dess har den svenska bokbranschen slutit upp kring ett gemensamt datum och gemensamma kataloger över de originalutgåvor, nytryck och särskilda reaupplagor som finns att köpa på rean. I år är nära 1 000 titlar presenterade i de olika kataloger som kommer att delas ut.

Och trots att böcker numera är så lättillgängliga och prisvärda året runt går det faktiskt fortfarande att fynda på rean, enligt Anna Möller Wrangel, VD Svenska Bokhandlareföreningen

– Och det lönar sig att besöka flera olika försäljningsställen, för alla har inte exakt samma titlar och priserna kan variera, säger hon och uppmanar bokhandlare att förbereda sig för årets uppskattade bokfest.

Text: Kristin Insulander Ekberg / Svenska Bokhandlareföreningen
Foto: Ola Kjelbye