Positiv start på rean

Rean fick en stark öppning uppger de boklådor SvB har pratat med. Zlatan och en stor bredd av titlar lockar läsarna. På Södermalm i Stockholm hängde flera kunder på låset.
– Det här känns jättebra, bättre än förväntat, säger Jenny Smeds, 35, butikschef på Akademibokhandeln i Skrapan.
När Svensk Bokhandel besöker butiken är klockan halv nio och ett 40-tal personer trängs längs de uppställda reaborden.
– Det är absolut bättre än förra året, redan när vi öppnade stod det runt 30 personer i kö här utanför, säger Jenny Smeds.
Hon har jobbat i bokbranschen i tre år och beskriver årets öppning som den bästa än så länge. Märkbart bättre än förra året.
Exakt vilka titlar som folk är på jakt efter tycker hon är svårt att säga, och just det är en styrka i år, menar hon.
– Känslan i år är att det inte finns några starka titlar som sticker ut, utan det är överlag ett bra sortiment. Men visst, det slinker ner en Zlatan-bok i mer eller mindre varje påse och det känns också som att många faktaböcker går bra.
På Bokia, Göthes Bokhandel, i Ringens köpcentrum vittnar man också om att folk köade vid öppningen klockan 07.00.
Butiksägaren Sven-Erik Johansson, 63, tycker dock att det är svårt att dra några större slutsatser så tidigt in på rean.
– Första timmen kändes bra, vi låg plus fram till klockan 08.00, men nu har det börjat lugna ned sig lite. Vi får se, dagen år lång. Jag hoppas att det kommer bli en bättre rea än förra året, men det är svårt att sia om. Jag trodde till exempel att julhandeln skulle dippa, men vi gjorde ett ganska starkt december, säger han.
Även på Bokia har man märkt att Zlatan-boken är hett villebråd för många rea-besökare. Precis som på Akademibokhandeln är priset på boken också sänkt till blygsamma 49 kronor.
– Vi har i och för sig inte sålt så många som vi trott nu på morgonen, men den boken har folk varit inne och frågat om och de har varit oroliga för att den ska ta slut, säger Sven-Erik Johansson.

Vilka titlar tror du annars på?

– Fågelsång kan nog komma att gå bra, men även en del lite äldre klassiker
En kund som tycks tänka precis som Sven-Erik Johansson förutspår är Margareta Thoren, 74. Hon är en van rea-besökare.
– Jag köpte Zlatan-boken direkt. En annan bok jag inte kunde motstå är Makenav Gun-Britt Sundström som är en riktigt gammal favorit. Jag håller även på att fastna för den här, säger hon och pekar på Fågelsång.
På JB-anslutna bokhandel Hamrelius i Malmö öppnade dörrarna klockan 07.00. Första timmen var lite seg, troligtvis för att de större konkurrenterna gick ut hårt tror bokhandlare Gudmund Hamrelius.
– Men vi är ganska nöjda över intresset här med tanke på hur lite vi satsat på rean i år. Vi har inga stora boktravar eller så. Däremot så rear vi ut en del från vårt eget lager, böcker som inte är på de vanliga listorna. Det vet våra kunder och det kan nog locka till en del fynd, säger han.
På Kiruna Bokhandel hoppas man på samma effekt. Det är andra året som butiken har en rea, och de började redan vid midnatt.
– Det var ett 40-tal tappra kunder som trotsade stormen. Intresset är större än förra året, och det var ändå ett bra år, säger bokhandlare Tora Lindberg.
Även på internetbutikerna har reastarten gjort avtryck, säger Bokus försäljningschef Henrik Svensson.
– Vi har definitivt märkt av att det dragit igång. På Bokus har vi 28 procent fler beställningar än reastarten förra året. Dito har en ännu större ökning med 72 procent.
Henrik Svensson tror att internetbutikerna tjänar på att årets rea bygger på en stor bredd av titlar i stället för några enstaka storsäljare. Att Dito ökar så kraftigt tror han beror på att intresset för e-böcker vuxit under året.
– Det här är bättre än vad vi hoppades på. Självklart får vi vänta och se hur hela rean går, men det här är en jätteviktig dag som ger en indikation om intresset.

Text: Mikael Delin / Svensk Bokhandel