Vilken bok betydde mycket för dig som barn?

Kristina Digman, författare och illustratör:
– Babiella, och Babiella om sommaren, av Gunborg Wildh. Möjligen var det min första litterära upplevelse, jag kunde verkligen förnimma stämningar, dofter, ljus. Ingen spänning, ingen dramatik, mer ett tillstånd. Kanske, eller rättare sagt högst sannolikt, skulle jag finna dem tråkiga om jag läste om dem nu.

Erik Magntorn, författare och redaktör:
– Jag minns boken från lekis, hur jag öppnade den och sögs rätt in: makalösa uppfinningar, drömlika gestalter, allt framställt i detaljerade och osannolikt vackra bilder. Berättelsen var spännande, uppfinnaren och pojken i den randiga koftan ständigt på flykt. Först härom året lyckades jag spåra upp den. Huberts fantastiska uppfinningar av fransmannen Philippe Fix.

Anna Bengtsson, författare och illustratör:
– Ditt och Datt på Måfå, av Jan-Olof Ekholm. De språkliga roligheterna intresserade mig. Den inleds så här: Det var en gång, för så börjar alla sagor, och på den gången promenerade en hund och en katt.

Lisen Adbåge, författare och illustratör:
– Det underbara dagishemmet av Gun-Britt Sundström och Gunna Grähs. Om Victoria som växer upp med sin mamma som har tuff frisyr och både gråter och röker. Minns starkt de svartvitröda uttrycksfulla bilderna som inte var direkt gulliga.