Zlatans krav ger ny prisgrupp

Storsäljarna kräver en högre och dyrare priskategori.

Det anser de största pocketförlagen och inför nu prisgrupp J på pocket.

Men alla är inte lika nöjda.

Sedan 2009 har prisgrupp I varit den dyraste för pocket.

Nu är det dags för en höjning.

Prisgrupp J, med ett rekommenderat pris på 82 kronor, efterfrågas av de större pocketförlagen, säger Thomas Thorhuus, vd för Pocketgrossisten.

– Vi har sonderat terrängen och det finns ett intresse för ett flexiblare system med en högre priskategori.

Thomas Thorhuus förklarar att kategorierna utökas om ”det finns en allmän konsensus bland de stora förlagen som ger ut pocket”. Information om den nya prisgruppen kommer att skickas ut till branschen i oktober.

– Men i praktiken är nog ändringen något som vi ser av först till vårens utgivning.

Diskussionen om ett högre pris ska ha tagit fart när Bonnierförlagen planerade pocketutgivningen av Jag är Zlatan Ibrahimovic. Fotbollsstjärnan hade först vägrat formatet men gav med sig efter ett förslag om guldlaminat och tjocka sidor med färgfoton. Lyxen krävde ett högre f-spris, menar Bonniers, som förberedde prisgrupp Z.

– Z för Zlatan. Men det ställde vi in. Det blev för korta puckar och vi fick inte med oss återförsäljarna och distributörerna, säger Göran Wiberg, försäljningschef på Bonnierförlagen.

Många i branschen är kritiska till den nya prisgruppen.

– Det skapar väldigt mycket jobb. Bara det att alla hyllkantsetiketter måste bytas, säger Tor Enander, vd på Pocketstället.

– Pocketbokens styrka har alltid varit lågt pris. Varje gång den går över ytterligare ett tiotal känns det lite läskigt, säger Torbjörn Elbe, försäljningschef på Pocketshop.

Inger West, marknadschef på Norstedts, tycker att initiativet med ett högre pris är bra. Hon säger att en aktuell titel för prisgrupp J är Femtio nyanser av honom, som planeras till senvåren.

– Det finns ett fåtal, riktigt attraktiva titlar som kan ligga lite högre. Bara för att det finns en prisgrupp till betyder inte det att alla hamnar där.

Text: Kalle Laxgård

Faktaruta: Rekommenderat f-pris för prisgrupp J är 35 kronor.