Stöd för Gui Minhai

I veckan kom beskedet att den svenske medborgaren Gui Minhai, förläggare och bokhandlare, dömts till tio års fängelse i Kina. Gui Minhai sitter frihetsberövad sedan över fyra år och en rad organisationer som är engagerade för yttrandefriheten arbetar med hans fall.

I förra veckan startade Svenska Förläggareföreningen, Svenska PEN, Sveriges Författarförbund och Journalistförbundet en namninsamling till förmån för Gui Minhai. Mer information om uppropet finns här inkl. en länk, som kan användas för att underteckna uppropet.

https://www.forlaggare.se/nyheter/upprop-till-stod-gui-minhai

 Vi vill uppmana våra medlemmar som driver bokhandel och medarbetare i bokhandeln att underteckna uppropet!

Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson kom igår med en uppmaning om stöd för Gui Minhai till landets alla bokhandlare. Så här skriver Jesper Bengtsson: ”Varför inte sätta upp en bild på Gui Minhai i era butiker? En av era kollegor dömde i dag till 10 års fängelse i Kina, Markera, och låt den sitta tills Gui Minhai är fri.”

Vi överlåter till föreningens medlemmar att ta ställning till Svenska PENs utmaning.

I april kommer diktsamlingen Jag ritar en dörr på väggen med fingret av Gui Minhai, som ges ut av Kaunitz-Olsson. Att sälja den i bokhandeln är ytterligare ett sätt att stödja Gui Minhai.

 

26 februari 2020

Styrelsen för Svenska Bokhandlareföreningen